charivari

A fotó, ami szexszimbólummá tette Elizabeth Taylort

2017. március 27. - szabo.kata

Elizabeth Taylor mindössze 16 éves volt, amikor a Life magazin készített róla egy anyagot, amihez szerencsére fotózás is tartozott. Egy fotózás, ami gyakorlatilag egyenesen szexszimbólum státuszba emelte. Hogy mi kellett hozzá? Egy jó ruha, a megfelelő fotós, no meg a nejének a nyaklánca.

elizabeth-taylor-time-life-magazine-philippe-halsman-04-b.jpg

Philippe Halsman már egyáltalán nem volt kezdő fotós, amikor 1948 októberében azt a feladatot kapta, hogy készítsen pár portrét Elizabeth Taylorról egy Life bemutatkozó anyaghoz. Hét éve volt a lapnál és ezalatt már olyan sztárokkal dolgozott, mint Marilyn Monroe vagy Alfred Hitchcock, így pontosan tudta, hogyan kell bánni a hírességekkel. És az olyan kis újdonsült sztárocskákkal is szót értett, mint a 16 éves Taylor. A színésznő még nem igazán találta egyediségét a többiek között - egészen eddig a pillanatig. Halsman kamerája előtt ugyanis az az Elizabeth Taylor lett belőle, akit az egész világon imádtak.

Taylor később azt mesélte, hogy Halsman mutatta meg neki a fotózás során, mennyire más hatást lehet elérni azzal, arcának melyik oldalát fotózzák. egyik profilja érettebbnek, idősebbnek tűnt, másik pedig üdébbnek és egészen fiatalnak. A fényképezőgép előtt pózolva a színésznő tudatába került rendkívüli szépségének és végre képes volt teljesen irányítani a testét és mozdulatait. Hiába, ehhez is kell egy megfelelő instruktor. Önéletrajzában azt írta, hogy végre úgy tekintett magára, mint egy felnőtt nőre és innentől saját elképzelései szerint formálta filmes imidzsét is. A következő évben előbb még fiatal lányt játszott a Kisasszonyokban, majd felnőtt női főszerepet az Összeesküvőkben. Elég gyorsan elérte, hogy komolyan vegye Hollywood.

elizabeth-taylor-time-life-magazine-spread-philippe-halsman1.jpg

A fotó hatásához elengedhetetlen volt az a ruha, amiben Taylor megjelent Halsmannál. Hiszen nagyon nőies volt és nagyon merész, ami rendesen engedte láttatni azt, amivel a színésznőt megáldotta a jóisten. Mégsem volt botrányos. A fülbevalók Liz sajátjai voltak, ám Halsman úgy érezte, valami még nagyon hiányzik, ezért kölcsönkérte feleségétől egyik nyakláncát, ami tökéletessé tette az összképet. 

A színésznő nagyon sokat köszönhetett a képnek, ám egy szerencsétlen eset alkalmával a fotózás után pár héttel megmutatta, hogy tényleg mindig csak a képre emlékezünk és nem a fotósra. Hollywoodban ugyanis összefutott Halsmannal és egyszerűen nem tudta felidézni, mikor és miért találkoztak. Halsman szomorúan mesélte ezt később, de sosem tudott megharagudni miatta Lizre. Ki tudott volna?

elizabeth-taylor-time-life-magazine-philippe-halsman-01.jpg

elizabeth-taylor-time-life-magazine-philippe-halsman-02.jpg

elizabeth-taylor-time-life-magazine-philippe-halsman-03.jpg

elizabeth-taylor-time-life-magazine-philippe-halsman-04.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr5412375357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP DK ÉS JOBBIK TOLVAJ BÖRTÖN 2017.03.28. 12:19:28

Semmi szexi nincs ebben a noben. Egy unatkozo kimert konyvtarost latok.

soarvány 2017.03.28. 12:26:58

A modell jól kihangsúlyozza a nyaklánc szépségét.

s 2017.03.28. 12:30:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP DK ÉS JOBBIK TOLVAJ BÖRTÖN: Te? Te sosem láttál könyvtárost, ne vágj fel ezzel. Ahhoz olvasnod is kellene, azt meg nyilván nem tudsz.

exterminador 2017.03.28. 12:32:45

Mellben nem voltak problémái, az biztos.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.03.28. 12:41:25

Szerintem se szexi, nem is különösebben vonzó, egyszerűen nincs kisugárzása (számomra). És 16? Simán elmenne harmincasnak.

kommentes nikk 2017.03.28. 13:09:50

Szerintem se szexi. Szép, elegáns, arisztokratikus, de semennyire nem szexi, nem jutna eszembe, hogy sunázzam.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.28. 13:15:22

" és egyszerűen nem tudta felidézni, mikor és miért találkoztak."

Ennek lehet megbocsáthatatlan és megbocsátható oka is. Az utóbbira egy reális lehetőség az, hogy a fotózáskor a lány annyira izgult, hogy az agya végül is szinte kitörölte a fotózás emlékét, mint egy megrázó esemény utáni amnézia. A dolog lehetséges, a feleségem például az esküvőjére onnantól emlékezett, hogy már félúton voltunk az étterem felé. Ezt komolyan mondom. Ha nem készült volna videó, ki tudja, mikor tértek volna vissza az emlékei. :-)

@Before: "És 16? Simán elmenne harmincasnak."

Igaz. Ma a fiatalság látszatának hajszolása nemcsak általános ábránd, hanem sokszor el is érhető cél. Akkoriban viszont a férfiak is öregebbnek látszottak, érdemes nézegetni hetven évvel ezelőtti gimnáziumi tablókat. Az érettség látszata akkor a fiatalok szándéka volt, amit a biológiai érés akkori folyamata is támogatott. A férfiak még nem a kislányos ribanckákra kattantak, a divat a klasszikusan nőies volt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.03.28. 13:16:58

@kommentes nikk: "nem jutna eszembe, hogy sunázzam."

Ez már a te bajod. Túl magasra tolódott az ingerküszöböd. Nem egyedül te tehetsz róla, hanem a reklámvilág is.

para_noir 2017.03.28. 14:05:16

@Androsz: nincs benne semmi szexis, ez nem a reklámok és az emelkedett ingerküszöb miatt van,nem kell ahhoz egy szál tangában lenni, hogy valaki szexis legyen, nézd Monica Bellucci nyakig felöltözött fotóit :) Taylor ezeken a képeken unott, kifejezéstelen arcot vág, ódivatú a frizurája (oké, ez most igaz) nem vágykeltő a ruhája, és elég rosszak szexiség szempontjából a beállítások is. Akinek ezektől a képektől beindul a biosz a gatyájában, az szerintem furán van összerakva. Ettől még nagyon szép nő, de szerintem semennyire nem vágykeltő.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.03.28. 15:19:30

Hogy kinek mennyire jön be a nő a fotókon, az ízlés kérdése, de az biztos, hogy a fotós tényleg profi munkát végzett: a modellt jól állította be és láthatóan értett a világításhoz, nem csak össze-vissza fotózgatott, mint manapság sok befut(tat)ott kollégája.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.03.28. 15:38:34

@bestpixel: hát, ez mondjuk nagyon erősen attól függ, hogy mit szeretett volna elérni a fotós. Ma már nem divat az ennyire megcsinált fény, vagy vadabb, vagy természetesebb. Nyilván értette a munkáját, ez persze nem is vitás.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.03.28. 17:16:50

@Before: "Ma már nem divat az ennyire megcsinált fény...": Dehogynem! Éppen erről írtam az előbb, ráadásul ez nem divat kérdése, hanem a szakmai tudásé: igényes és hozzáértő fotós ma is beállítja a fényeket, ahogy neki tetszik és ahogy tanulta a szakemberektől. Az igénytelen, szaktudással nem rendelkező meg "lövöldöz" össze-vissza, aztán megpróbálja bemagyarázni, hogy miért jó a képe. Ez már marketing és nem fényképészet, de főleg nem művészet.

Az más kérdés (és lehet, hogy erre gondoltál), hogy a portré(és egyéb)fotózás már nem mindig műtermekben történik, de ettől a fény(beállítás) még ugyanolyan fontos marad. (Mi is tanítjuk a külső helyszínen való fotózást is, amikor az adott fényt, pl. a Nap fényét egészítjük ki más fényforrásokkal a megfelelő cél érdekében.)

Hajdú Peter 2017.03.28. 17:21:13

Igazabol csak az eletkora ami kulonlegesnek hat. Mert az tenyleg fura, hogy 16 es ilyen megjelenese van, mikozben minimum 36-nak neztem volna.

grafikusmsz 2017.03.28. 18:41:39

Erdemes nezni a mai nagyobb fotosok munkait Leibowitz, Seliger, hasonlo megvilagitassal dolgoznak. Ne frlejtsuk el, 1948-rol van szo. Rubens koranak noidesljai ma szolid undor targyat kepzik. Egyebkent en orulok, mikor amator fotoskent ilyen megjelenesu not fotozhatok.

2017.03.28. 19:40:45

Hat azert abban a korban, amikor a foto keszult, eleg meresz volt ennyire kipakolni. Merilyn Monroe sem volt szep, egyszeruen csak kirakatba rakott minden latnivalot. Manapsag, amikor mindent aluloltozott csajokkal reklamoznak, mar nem szamit provokativnak egy noies ruha vagy melyebb dekoltazs. A pucerruhas hollywoodi szinesznok mellett ma elsiklana a csaj ezzel a fotosorozattal, akkoriban (hatvan eve?) ezzel kerult be a meno szinesznok koze. Egyebkent engem is az lep meg legjobban, hogy csak 16 eves, mert sokkal tobbnek latszik.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.03.29. 07:01:32

Szimbólum volt mind a 157 centijével. Állítólag 8 alkalommal ment férjhez, de végig Richard Burtont szerette, pedig a pasas vert. Szabó Bözsi néven nem várta volna karrier, de így is a filmtörténet legszebb női közé tartozott. A Kleopátrában istenien nézett ki, 1963-ban.
süti beállítások módosítása