charivari

Monroe New Yorkban

2017. október 16. - szabo.kata

1955-öt írtunk, amikor Marily Monroe gondolt egyet, otthagyta Hollywoodot és New Yorkba ment. Sokan karriergyilkosságnak tartották a lépést, ám a színésznő teljesen biztos volt magában. Ebben a nagyon őszinte és színészként rendkívül fontos korszakában fotózta őt Ed Feingersh, a képekből pedig később Marilyn 55 címmel album is megjelent.

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_12.jpg

Monroe 1955-ben felrúgta szerződését a Twentieth Century Foxszal, otthagyta Hollywoodot és New Yorkba költözött. Tette mindezt azért, hogy végre kiléphessen a buta szőke szexbomba imidzsből, amit a filmgyárak és az újságok ragasztottak rá. Sokan úgy gondolták, ha kilép a szerepéből, konkrét karriergyilkosságot követ el. Marilyn hajthatatlan volt és a fotós Milton Greene-vel produkciós céget alapított, közben pedig Lee Strasbergnél tanult az Actor's Studióban, hogy még jobb színésznő lehessen.

Sajnos a lapok továbbra is kételkedtek abban, hogy Marilynből drámai színésznő lehet és cégét sem éltették túlzottan, ezért Greene-vel úgy érezték, kell egy kis hírverés vállalkozásuknak. Hogy a színésznő egészen új megközelítésben lehessen látható végre egy magazinban, sikerült elintézniük egy címlapot a Redbook nevű lapban. A Marilynt testközelből és teljesen természetesen, sokszor smink nélkül megmutató sorozathoz négy napon át fotózta Monroe-t a legkülönfélébb helyeken és helyzetekben Ed Feingersh. Ott volt, amikor előadásra vagy színházba készült, belemerült egy könyv olvasásába, vagy a metrón utazott. Utóbbi igazi különlegesség, mert a színésznő elképesztően ritkán merészkedett tömegközlekedési járművekre, mert attól félt, hogy elrabolhatják. Az eredmény pont olyan lett, mint amilyennek szerették volna: egy sorozat távol a hollywoodi glamúrtól, és annak még kis fricskát is mutatva az elhíresült Chanel No. 5-os képpel.

Persze a sztori, ami The Marilyn Monroe You’ve Never Seen címmel jelent meg, siker lett, ám a fotós Feingersh életében nem hozott nagy változást. A képek igazi nagyszerűségét csak jóval halála után fedezték fel, amikor a sorozat negatívjai előkerültek egy raktárból. Azóta album is megjelent belőlük Marilyn 55 címmel és több kiállításon is meg lehetett tekinteni őket. Alább láthattok belőlük egy válogatást, így pedig könnyű kiszúrni, hogy a Chanel No. 5 fotó mellett számos más, azóta ikonikus Marilyn kép is van közöttük.

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_1.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_2.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_3.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_4.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_5.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_6.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_7.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_8.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_9.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_10.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_11.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_12.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_13.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_14.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_15.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_16.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_17.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_18.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_19.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_20.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_21.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_22.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_23.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_24.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_25.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_26.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_27.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_28.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_29.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_30.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_31.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_32.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_33.jpg

marilyn_monroe_by_ed_feingersh_34.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr7812993174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása