charivari

12 nagyszerű magyar dal 1999-ből

2019. január 13. - szabo.kata

A 90-es évek vége nem csak a nemzetközi színtéren, hanem itthon is elég nagyot szólt. Nem is gondolnánk, hogy olyan fontos lemezek, mint az Ékszerelmére és olyan óriási dalok, mint a Monte Carlo is már 20 évesek idén. Összegyűjtöttem 12 olyan számot, amit tényleg nagyszerűnek tartok ebből az évből a danubiusrádió sújtotta Magyarországon.

quimby_2.jpg

Warpigs - Monte Carlo

Ha már említettem a bevezetőben, akkor ezzel is nyitnék. Csak annyit tudok mondani: te_jó_ég_mekkora_dal! És még milyen jó klip mellé. Sokkal-sokkal több ilyen kellett volna, sokkal több Warpigs kellett volna. "A szoknyád alól súgom, baby: love me tender"

Quimby - Halleluja

Az Ékszerelmére lemez a Quimbytől személyes kedvencem, úgynhogy rögtön nem is egy, hanem két dal került fel róla a listámra. Tökéletes az album úgy, ahogy van, a mai napig szívesen veszem elő és mondom vele szövegeket. Kreatív csúcspont volt, a Hallelujával és az azt a listán a sorban követő Androidővel együtt.

Quimby - Androidő

Az előzőekhez csak egy aprócska megjegyzés: a klip is zseni!

Neo - The Pink Panther Theme

A Neo nagyot ment 1999-ben az Ekletogrammal, nem csak itthon figyeltek fel rájuk, hanem külföldön is. Az egyik legismertebb dal a lemezről az alábbi, ám a Ranbo 13 klipje is bőven megér egy misét!

Tankcsapda - Mennyország tourist

A Tankcsapdának 1999 februárjában jött ki a Ha zajt akartok! című lemeze, ám a zenekar szerintem máig legnagyobb (de az biztos, hogy a legpopulárisabb) slágere nem ezen, hanem az év végi Tankológián kapott helyet, mint egyetlen valóban új szám. És mennyire bejött! Ez az a hazai rock/metál dal, amit azok is kívülről fújnak, akiknek amúgy ezekhez a stílusokhoz a világon semmi közük nincsen.

Tankcsapda - Fiúk ölébe a lányok

A nagy Mennyország tourist revival közepette nem szabad elfelejteni, hogy a Ha zajt akartok! tartalmazta a Tankcsapda egyik legmenőőbb dalát, a Fiúk ölébe a lányok címűt. Éljen 1999!

Anima Sound System - Mariguana Cha-Cha-Cha

Bár a 99-es Közel a szerelemhez lemez is szuper, ez a dal nem azon kapott helyet, önállóan lett belőle hatalmas alter sláger akkor és mindörökké.

Ganxsta Zolee és a Kartel - A szerb határ felé

A 99-es Helldorádóról hozhattam vola a Való világot, vagy a Jó a rossz és a Kartelt is, de én a Szerb határ felé címűt bírom a legjobban. És ez a klip, megőrülsz! 

Dopeman - Enyém a világ

A Kartel mellett Dopeman is kihozott egy lemezt, Magyarország rémálma címmel. Ez már aranylemez lett, ám csak az előfutára a rapper legnagyobb slágereinek. Ettől függetlenül az Enyém a világot azért eléggé dúdolgatta mindenki! "Virítsd a lóvét, virítom!"

Sub Bass Monster - Négy ütem

Sub Bass Szabi 5 percen keresztül képes végigvezetni egy rém egyszerű allegóriát viccesen ebben a dalban. Már csak emiatt is kijárt neki a hely a listámon!

Fekete Vonat - A város másik oldalán

A fekete vonat nem aprózta el: alig, hogy 1997-ben megnyerték a Fila Rap Jamet (!), 1998-ban ki is jött első lemezük, 1999-ben pedig a második, a Város másik oldalán. Erről a címadó dal lett a legnagyobb sláger, amit olyan számaikkal tudnak sokan ma is kívülről, mint a Hol van az a lány?, vagy a Forró a vérem.

Jazz+Az - Csepp a tengerben

Lehet nem szeretni Geszti Pétert jó sok okból, de amit Dés Lászlóval összehoztak az első Jazz+Az lemezen a Kalózok című filmhez, az szerintem nagyon rendben van. Több dalt is ki lehetne emelni, de a Csepp a tengerben című számot érzem a legszebbnek és legfontosabbnak róla.

És a Jazz+Azzal be is zárult a mókatár, mert innen jönne az a pop irány, amit ebbe a listába már nem akartam belekeverni. Mert ugyan mindenki hallgatta, de hogy nézne itt ki a lakossági Bon Bon zenekar, vagy éppen a Picasso Branch. Nem is volt jó. Lesz majd olyan éves lista is, slágeres, talán. De nem is biztos, hogy annyira emlékezni szeretnék rá. Ezekre szeretnék. És mennyire várom a jövőre 20 éves, 2000-es hazai összesítést, mert abban már olyan jóságok is lesznek, mint Yonderboi, a Heaven Street Seven, vagy éppen a Hiperkarma.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

Nyitókép: Lukács Dávid // Wanted magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr1214559762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2019.01.13. 20:00:43

Kivétel nélkül minősíthetetlen fos az összes, kár cukrozni.

Gusztáv Veiszer 2019.01.13. 20:44:45

Tanuljon meg helyesen írni! j nem=ly

szabo.kata 2019.01.13. 20:47:23

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: ó, akkor neked inkább a bon bon és v-tech lista tetszene :(

2019.01.13. 20:58:53

Köszönöm,inkább maradok a Bartók rádiónál..

zolee001 2019.01.13. 21:45:02

Lehet csk kellett volna az a net adó,legalább ide a blog.hu -ra

MEDVE1978 2019.01.13. 21:45:39

Ah. Így negyven évesen visszaötlik, hogy akkor voltam fiatal. A TCS meg a Quimby nagyon kellemes emlékeket ébreszt, de még az is rémlik, amikor a Kartellre tomboltam...
Szuper volt, fősulisként, naívan, csak a bulinak, a piának és lányoknak élve... A Quimby szavaival élve: "s ami egyszer volt, újra nem jön el".

szabo.kata 2019.01.14. 00:14:31

@zolee001: én szóltam, hogy nem lesz benne splahs :(

Vipera01 2019.01.14. 20:12:20

Miért van az, hogy az Index által ajánlott zenei blogokon szinte mindig rétegzenéről írnak, sohasem populárisról?
Mondjuk a Jazz+Az, Sub Bass Monster valahol populárisak voltak, a rádiók játszották őket, illetve a Tankcsapda ekkor kezdett bekerülni a fősodorba.

babo0410 2019.02.10. 11:35:23

@Vipera01: Azért, mert a réteg zene jó. És sajnos több szemét lesz sláger, mint jó zene. Pl. A Bon bont, meg Happy Gangot, V techet leadta a rádió, de mondjuk Az Árral Szembent, Quimbyt, Kispál és a Borzot akkoriban csak a Pest FM volt hajlandó. Ha ők nincsenek, sose ismerjük meg Hajóst és az Emil Rulezt, a Nyerst, a Hiperkarmát, a Belgät, a Quimbyt, a Heaven Street Sevent, és még sorolhatnám. De ott volt a Rock Steady Beat hip hop műsor. Az mekkora lökést adott a hazai hip hop zenének. Kár az Est FM-ért.

babo0410 2019.02.10. 11:40:01

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Egyrészt ha nem tetszik, lehet ezt finomabban is kifejezni, másrészt akkor neked mi tetszik, nyugodtan leírhatod. De az hogy ezek szarok, nem vélemény. És csak téged minősít.
süti beállítások módosítása