charivari

Who Run the World? Girls! - A legtutibb lánybandák

2014. május 06. - szabo.kata

Egy igazán jó lánybanda titka három fő összetevőben rejlik: a jól összeválogatott karakterekben, a szuper énekhangokban és nagyon jól megírt dalokban. Persze, hogy mi hangsúlyos ezekből, az korszakonként változik. Az 50-es, 60-as és 70-es évek lánybandáinál még a tökéletes ének dominált, míg a Spice Girls-nél már a kutyát nem érdekelte, hogy tulajdonképpen csak egyetlen lány tud tisztán énekelni, a sikert ugyanis vitték a karakterek. A lánybandák menők, erősek és a modern zene évtizedeiben a popipar folyamatosan fel tudott mutatni uralkodó csapatokat, amikből most összegyűjtöttem a kedvenceimet.

spice.gif

The Supremes

A sor induljon a világ talán legfontosabb lánybandájával a The Supremes-zel, ami konkrétan ontotta magából a slágereket az 1960-as és 70-es években. Ez az alap lánybanda, ami a Motown kiadó legtöbb pénzt hozó zenekara volt és Amerikában máig a legsikeresebb énekegyüttes címet birtokolja. Bizony, ők ihlették a Dreamgirls című filmet, és itt kapott főszerepet Diana Ross, aki miatt egy időre Diana Ross & The Supremes névre is keresztelték az együttest. Ross 1970-ben hagyta ott a The Supremes-t, ami végül számos tagcserét követően 1977-ben fel is oszlott. Szerencsére addig csináltak egy csomó baromi jó dalt, mint a Baby Love, a Stop! In the Name of Love vagy a You Can't Hurry Love. Igen, sokat énekeltek a szerelemről...

The Pointer Sisters

A Pointer Sisters tagjai tényleg tesók, akik a 60-as évek legvégén kezdtek énekelgetni, ami annyira ment nekik, hogy elképesztő sikereket értek el főleg a 80-as években, de máig aktívak. Rengeteg stílusba belekóstoltak, így az RnB-től kezdve, a blues-on át, a diszkóig van mindenféle slágerük, köztük olyan dalokkal, mint az I'm so Excited, a Jump vagy az Automatic.

Bananarama

A Bananarama brit lányzenekar, akik az egész világon népszerűek lettek a 80-as években. Az ő daluk a Venus és a Cruel Summer is, amiket mások előszeretettel dolgoztak fel a későbbi évtizedekben. A Venus ráadásul mekkora Girl Power dal, tejóisten! Kedvelem őket, mert a Bananarama volt a 80-as években a vagány lánybanda, akik nem szépek akartak lenni, hanem elképesztően lazák. Bejött.

The Bangles

A The Bangles szintén a 80-as éveket uralta, és ők tényleg zenekarnak is tekinthetőek, mert mindegyik tag valamilyen hangszeren is nyomta, nem csak énekelgettek. Nagyon szeretem tőlük a Manic Monday-t vagy a Walk Like an Egyptian-t, de a legeslegnagyobb slágerük a hihetetlenül elcsépelt Eternal Flame lett. Szerintem ők nagyon-nagyon dögösek voltak, tuti rajongó lettem volna akkoriban pláne, hogy Susanna Hoffs igazi girl crush.

Salt-n-Pepa

A Salt-n-Pepa egy vérbeli beszólogatós női rap trió, lányoktól akkoriban szokatlan, szókimondó szövegekkel és fasza dalokkal. Persze egy queens-i lánybanda hogyan is lehetne más?! Kategóriájukban gyakorlatilag elsőztek, Push It című dalukkal futottak be '86-ban, de inkább a 90-es évekbeli munkásságuk jelentős. Tudjátok, Shoop, Let's Talk About Sex, Whatta Man. Na az volt az igazi nagyon szexi Salt-n-Pepa, a nyolcvanas években még inkább viccesek voltak.

En Vogue

Na ez az egyik legkedvencebb lánybandám. Kevés erősebb női RnB zenekart lehet mondani az En Vogue-nál, talán csak a Destiny's Child hozta ezt a szintet később. Elképesztően erős vokál, tökéletes dalok, süt belőle a női erő. Nem véletlenül voltak nagyon sikeresek, főleg a 90-es évek első felében a Don't Let Go-val vagy a Free Your Minddal és tudtak azóta többször is visszatérni olyan dalokkal, mint a Riddle.

TLC

A Salt-n-Pepa és az En Vogue mellett a 90-es évek harmadik nagy amerikai lányegyüttese a TLC, ami stílusban valahol a kettő között helyezkedik el. Két nagy albumuk és korszakuk volt, az első '93-ban a CrazySexyCool-lal, a második '99-ben a FanMail-lel. Mindkettőről, a többi sláger mellett, két máig emlékezetes klip került ki, a Waterfalls és a No Scrubs, amik a dalokkal együtt úgy lettek összerakva, hogy sikerre ítéltettek. Tulajdonképpen a TLC egy zseniális popipair termék, aminek létezésén és előremenetelén végig a legkiválóbb producerek tevékenykedtek. 2002-ben Lisa "Left Eye" Lopes halálával azonban gyakorlatilag a TLC-nek is vége lett hosszú időre, állítólag idén készülnek új albumra.

Spice Girls

Ha a TLC a zseniális amerikai popipari termék, akkor a Spice Girls ugyanez, csak a britek gyártották. Ez az a lányegyüttes, aminek karaktereit tényleg annyira jól válogatták össze és olyan fülbemászó dalokat írtak nekik, hogy a lányok énekhangja gyakorlatilag tökmindegy volt. Mert valljuk be, a Spice Girls nem éppen a hatalmas hangterjedelmet és kifinomult technikát igénylő dalokról volt híres, hanem inkább arról, hogy mindenki megtalálhatta a csajok között a kedvencét, akivel azonosulni tudott. '96-tól 2000-ig, három albummal leigázták a világot és a lányok, valamint az őket körülvevő remek marketingesek és producerek bevezették a köztudatba a modern "Girl Power!" fogalmát. Pár évig a csapból is a Spice Girls folyt, miközben Geri Halliwell ki is lépett, aztán csend lett és csak 2007-ben tértek vissza egy best of lemezzel, ami mellett egy picit turnéztak is. Legutóbb a londoni olimpia záróünnepségén alkottak emlékezeteset.

All Saints

A Spice Girls sikere életre hívta a brit lánybandák első nagy korszakát. A több hasonló együttes közül az All Saints volt az, amire máig emlékszünk. A Spice Girls-től eltérően ők inkább a visszafogottan kurvaszexi vonalat hozták, és a lányok inkább kiegészítették egymást, mint, hogy önálló karakterek legyenek. Nagyon bírom tőlük a Never Ever-t, a Black Coffee-t és a Pure Shores-t is. Többször abbahagyták, majd újra összeálltak, de sajnos ugyanabban a formában már nem állhatnak színpadra, mert Simone Rainford 2013-ban meghalt.

Destiny's Child

Mindenképp ez a lánybanda korunk új Supremes-e, amire Beyoncé még rá is játszott a Dreamgirls főszerepével. Nem csak jól néznek ki (bár Beyoncé anyja az elején elég gáz ruhákat adott rájuk, mert azt hitte tud divattervezni), hanem legalább olyan jól énekelnek is, mint az En Vogue, ugyanakkor a lányok önállóan is megállják a helyüket, amit szólólemezekkel is bizonyítottak. A csapat '90-ben kezdte Girl's Tyme-ként, és 99-ben futottak be, már Destiny's Child néven, több tagcsere után pedig a legsikeresebb felállás Beyoncé Knowles, Kelly Rowland és Michelle Williams hármasa lett. Olyan slágerek után, mint a Bills, Bills, Bills, a Say My Name, a Survivor és még millió másik, végül 2006-ban abbahagyták, de tavaly újra felléptek a Super Bowl szünetében. Bármi lehet még ebből, bár Beyoncé talán már túl nagy díva lett a lánybandázáshoz.

t.A.T.u. 

A t.A.T.u. tulajdonképpen egy sikeres orosz üzleti vállalkozás, amit arra terveztek, hogy botrányt keltsen és ezért mindenhol beszéljenek róla a világon. A duót Ivan Sapovalov rakta össze és menedzselte sikeresen, aki kitalálta, hogy a kezdetekkor még csak 14 éves Julija és 15 éves Lena alkosson minden ellen lázadó leszbikus párt és szerepeljenek klipjeikben lolitákat megszégyenítően rövid szoknyákban. Sapovalov számítása bejött, a t.A.T.u. pillanatok alatt nagyon népszerű lett, és olyan slágereket adtak ki, mint az All The Things she Said, az All About Us vagy a Not Gonna Get Us. A körítés mellett a sikerhez az is kellett, hogy ezek a dalok tökéletes popszámok legyenek, így nem csak a bulvárlapok voltak teli az együttessel, hanem a rádiók is. Később persze kiderült, hogy a lányok egyáltalán nem leszbikusok, elegük lett a menedzserükből is, és maguk kezdték egyengetni útjukat. Mostanában megint aktívak, tán még vissza is térnek.

Sugababes

A brit lánybandák második nagy korszakának egyik legfontosabb együttese. '98-ban alakultak, az All Saints producere hozta össze őket, sok tagcserén átestek, a legnagyobb sikereiket pedig a Heidi Range, Mutya Buena és Keisha Buchanan felállásban érték el. Mára egyetlen eredeti tag sincsen az együttesben és rémesen elkutyultak, érdektelenek lettek, viszont olyan számok, mint az In the Middle, a Whole in the Head, a Push the Button, a Too Lost in You vagy az Overload miatt én speciel mindig imádni fogom őket.

Girls Aloud

Ha a Sugababes az egyik, akkor a Girls Aloud volt a másik legjelentősebb brit lányzenekar a kétezres években. A tagok egytől egyig gyönyörűek, némelyik focistafeleség is lett, Cheryl Cole pedig a brit X-Faktorban és szólóban is odatette magát. Ugyan ők sem tudtak új Spice Girls lenni és Európán kívül annyira ismertek sem lettek, a szigetország rajongott értük. Számos sláger, köztük a Jump, a Sound of the Underground vagy a Sexy! No No No és szuper visszatérő dal a Something New után 2013-ban állítólag végleg abbahagyták. Nyilván.

The Pipettes

Szintén britek, de egészen más vonalból. A The Pipettes ugyanis indie popban utazik és leginkább olyan számaik vannak és úgy is néznek ki, mintha a 60-as évekből jöttek volna. Tudjátok, cuki pöttyös ruhák, fura tupírhajak, meg édes koreográfiák. Igazából egy vokálegyüttesről beszélhetünk, akik nevét 2006 óta ismeri a világ. Bármikor hallgatom, jókedvre derít.

Pussycat Dolls

'95 óta léteznek tánccsoportként, és 2003 óta vannak jelent lánybandaként, az élen Nicole Scherzingerrel. Jó testű táncoslányokból nem volt hülyeség női zenekart csinálni pláne, hogy legalább az egyikük, Nicole tud rendesen énekelni is. A Don't Cha-val robbantak be és számos slágert gyártottak még (Buttons, I Don't Need a Man, When I Grow Up, stb). 2010-ben, miután valószínűleg mindent kisajtoltak az együttesből, feloszlottak, azóta Nicole szólóban is sikeres és általában részegen zsűrizik a brit X-Faktorban, ahol emiatt gyakran bőg is.

Ez volt a 15 kedvenc lánybandám, remélem, már mindenki a Stop-ot dúdolja, vagy minimum valami jó Destiny's Child-ot!!! És akkor még jöjjön pár  női együttes a teljesség igénye nélkül, amik kicsit eltérnek a klasszikus pop-felállástól vagy nem annyira rettentően jók, mint az előbbiek, de nem akartam kihagyni őket:

  • Shakespeare's Sister - Nagyon szeretem a Stay-t de a brit duónak tulajdonképpen ez az egy nagy száma volt, így tényleg csak említés szintjén.
  • Atomic Kitten - Igen a britek imádták, de valljuk be, szinte kizárólag feldolgozásokat bírtak előadni és azokat is rosszul.
  • Shampoo - A Trouble miatt itt a helyük, egyszámos szupersztárok.
  • No Angels - Németország válasza a Spice Girls-re. Az együttest egy tévéműsorban rakták össze és volt pár egészen vállalható slágerük.
  • Tic Tac Toe - Németország válasza a Salt-n-Pepa-ra, szerintem rendben volt, a Mr. Wichtig talán még rémlik mindenkinek, vagy a Warum.
  • Kittie - A női metálbanda Kanadából, elég menők és kemények mint a fém.
  • Haim - Sokan imádják, én nem tudtam megbarátkozni vele, napjaink borzasztóan sikeres hipszter lányegyüttese.
  • The Saturdays - Az új Girls Aloud, ennyi.
  • Bestiák, Baby Sisters - Muszáj megemlékezi még erről a két csodálatos magyar lánybandáról, akik Spice Girls akartak lenni, csak ez nem jött össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr576120121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.05.06. 21:59:09

ááá, szóval Filkó Lynss is csak feldolgozta a You can't hurry love-ot? megint tanultam valamit. :)

a So Excited legjobbb változata: www.youtube.com/watch?v=j94dqxF9p2k

"a Spice Girls nem éppen a hatalmas hangterjedelmet és kifinomult technikát igénylő dalokról volt híres, hanem inkább arról, hogy mindenki megtalálhatta a csajok között a kedvencét, akivel azonosulni tudott."
vagy gerjedni. :)

jaja, Mindenszentektől a Püré Shoes.
én még az Under The Bridge-et említeném meg tőlük.

Destiny's Child = Beyoncé + a többiek, túlértékelve.
vagy csak én gondolom így?

t.A.T.u., ja, azok a fiatal csajok!
aztán megnéztem, hogy mikoris születtek...

a Sugababes - Overload alapja húzos, nekem a PropellerHeads - On Her Majesty's Secret Service-e ugrik be róla.

a magyar apróbetűst inkább hagyjuk. :D

szabo.kata 2014.05.07. 12:05:32

igenigen, Phil sem alkotott mindig eredetit. Egyébként szerintem a destiny'child nem túlértékel, jókor voltak ők is jó helyen aztán óriásiak lettek. az overload meg tényleg olyan, nem tipikus lánybanda dal, az biztos!

Borenbukk 2014.05.07. 18:44:28

Shakepears Sister - Hello. Szerintem erosebb a Stay-nel is.

pobeda 2014.05.07. 19:30:54

Én hallottam róluk is:Girlschool. ;)

csababp07 2014.05.07. 19:56:27

Nem írom ide, kik nem valók erre a lapra, de még egy szemétdombra se...közben pedig egy Girlschool sehol?

Is 2014.05.07. 20:07:50

@Rocko-: "Destiny's Child = Beyoncé + a többiek, túlértékelve."
A túlértékelve résszel nem értek egyet, de a Beyoncé + a többiek résszel maradéktalanul. Mutasson bárki valaki egy slágert (amiből klip is készült), ahol a többiek vokálnál, esetleg pár soros szólóknál többet adtak hozzá. Beyoncé nélkül semmik. Persze, van egy-két sláger, de nem vagyok abban biztos, hogy ténylegesen ők danolásznak, vagy csak a viszonylag ismert arcot adják.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.07. 20:31:21

Azt hittem kevés számot fogok ismerni de majdnem mind ismerős, tuti számok voltak, rengeteget mentek a rádióban. Jó volt ismét hallani őket!

Dester 2014.05.07. 23:18:23

@Borenbukk: szerintem nem, de ezen nem veszünk össze. De nem sok híja, bár ez talán már csak a személyiségünk különbözőségéből fakadó értelmezésbeli nüansz. Viszont már csak emiatt a zene miatt sem lehet őket one hit wonder előadónak említeni.

Anticommunist Hungarus 2014.05.08. 08:58:14

Ez mind xar.

Akik jók (bár kevésbé ismertek).
Plastiscines, francia lánybanda, főleg az első lemezüket érdemes meghallgatni.
The Like, - sajnos már nem aktív együttes, énekesnőjük a leszbi Z Berg most a JJAMZ-ban énekel.
Új Zálandról a Brunettes, ők sem aktívak, csak Princess Chelsea.

Még A Pretty Reckless-t lehetne megemlíteni.

Ergil 2014.05.08. 13:14:49

Magyarok közül kihagytad a Fresh-t akik azért elég sikeresek voltak induláskor és ugyancsak egy csomó tagcserén mentek át.

szabo.kata 2014.05.08. 14:13:27

@Ergil: és tényleg, fresh is volt, vagyis van!

szabo.kata 2014.05.08. 14:14:01

@Anticommunist Hungarus: hát, szerintem mondjuk nem szarok, de ízlések és pofonok, köszi az új tippeket!

instant_get 2014.05.08. 15:33:44

@Is: Kelly Rowland neve remélem mond valamit...

Is 2014.05.08. 20:52:59

@instant_get: Hogyne. Pár ismertebb dalt, de semmi extra. Beyoncé sikereihez hasonlítva pláne. Erről beszéltem.

juan74 2014.05.18. 12:41:12

"A Bananarama brit lányzenekar, akik az egész világon népszerűek lettek a 80-as években. Az ő daluk a Venus és a Cruel Summer is, amiket mások előszeretettel dolgoztak fel a későbbi évtizedekben. A Venus ráadásul mekkora Girl Power dal, tejóisten!"

A Venus akkora Bananarama-sláger, hogy már 1969-ben eljátszották azok, akikre hatott a csajbanda, pl. a holland Shocking Blue. :)
en.wikipedia.org/wiki/Venus_(Shocking_Blue_song)
www.youtube.com/watch?v=U2DBcbZc3ck

A Shocking Blue énekesnőjét pedig Mariska Veresnek hívták.
en.wikipedia.org/wiki/Mariska_Veres

szabo.kata 2014.05.18. 15:53:33

@juan74: hú, köszi, ezt nem tudtam!

Nevem Earl 2014.05.18. 16:54:42

Remélem, az mindenkinek megvan, hogy a Shakespeare Sisters rémisztőbb tagja a Bananarama-ban volt a rövid szőke hajú cicamica... :)
süti beállítások módosítása