charivari

15 emlékezetes rock & roll páros

2014. augusztus 04. - szabo.kata

Híres párosok, akik gyakran egymásnak is ihletet adtak, egy életen át társak lettek vagy éppen elpusztították magukat. - A rock & roll története során számos olyan nagy szerelem volt, amikre máig emlékszünk és amelyek előfordul, hogy napjainkig tartanak vagy éppen olyan fontos elemei a zenének, hogy nem lehet elfelejteni őket. Egy képes bejegyzésben, fontos infókkal megspékelve megmutatom, számomra kik a legfontosabb, igazán rock párosok.

True love.jpg

1. Johnny Cash és June Carter Cash

Egy klasszikus és hatalmas zenés szerelemmel indítom a sort, ami 1967-ben indult egy kis közös muzsikálással és egy évvel később házasságba is fordult. Johnny Londonban, a színpadon kérte meg June kezét. Történetük legendás, film is elmeséli sztorijukat, amiben azért voltak mélységek és magaslatok is bőven, az azonban most már biztos, hogy egy életen át tartott. 35 év házasság után June egy  szívműtét közben meghalt 2003-ban, Johnny pedig alig négy hónappal később követte. Egy fiuk van, John Carter Cash.

june-johnny-3.jpg

june-johnny-4.jpg

june-johnny-5.jpg

june-johnny-2.jpg

 

2. Marianne Failthfull és Mick Jagger

A rock & roll egyik legszexibb párosa mindenképpen Marianne Failthfull és Mick Jagger. A világ legmenőbb 'so called' groupie-ja és a Stones énekese a 60-as évek végén kavarodott össze és 70-ben már szakítottak is, ám addig Faithfull kellően inspirálta Jaggert ahhoz, hogy olyan dalok múzsája legyen, mint a Wild Horses vagy a You Can't Always Get What You Want. Bár Marianne éppen soha nem volt Mick felesége, fontosabb volt a szerepe a zenekar szempontjából, mint Jerry Hall-nak vagy Bianca Jagger-nek és később Jagger nélkül is szépen elboldogult a tehetségével.

jagger-faithful-2.jpg

jagger-faithful-5.jpg

jagger-faithful-4.jpg

jagger-faithful-6.jpg

Amikor sokkal szakításuk után egy partin Jagger és Faithfull találkozott, Jerry Hall tudta, hogy a háttérbe kell vonulnia.

 

3. John Lennon és Yoko Ono

John és Yoko nem csak szerelmespár voltak, hanem egy sokkal komplexebb egység annál. Együtt éltek, alkottak, harcoltak és néha még zenéltek is, miközben egymásnak adtak ihletet. Persze sokak szerint Yoko nem tett túl jót a Beatles-nek és  a művészetét sem ismerik el, mégis ez volt az, ami miatt összejöttek. Lennon ugyanis egy kiállítása kapcsán lett kíváncsi Yokóra, akivel 1966-ban ismerkedtek meg és egy kisebb megszakítástól eltekintve 1980-ig, a zenész haláláig együtt voltak. Yoko életének ezután egyik legfontosabb része Lennon emlékének gondozása lett.

john-yoko-4.jpg

john-yoko-3.jpeg

john-yoko-2.jpg

john-yoko.jpg

 

4. Paul és Linda McCartney

Paul és Linda 1967-ben találkozott, amikor Linda Londonban fotózott egy zenészekről szóló sorozatot, majd visszautazott Amerikába. Egy évvel később megint összefutottak New Yorkban, ami után Paul már felhívta Lindát, hogy ugorjon át hozzá Londonba. Ezután nem sokkal össze is házasodtak és létrejött egy újabb legendás páros, akik állítólag egy hétnél többet csak egyetlen egyszer töltöttek egymástól külön. Négy gyermekük született, Linda még együtt is zenélt Paullal a Wings-ben és a vegetarianizmusra is rászoktatta. Valószínűleg máig együtt is lennének, ha Linda 1995-ben, mellrákban meg nem hal. Azt pedig, hogy mennyire menők voltak, az alábbi képek tanúsítják.

paul-and-linda-5.jpg

paul-and-linda-4.jpg

Chris-Thomas-Linda-McCartney-and-Paul-McCartney-at-Abbey-Road-Studios-1977.jpg

paul-and-linda.jpg

paul-and-linda-2.jpg

 

5. Debbie Harry és Chris Stein

Debbie-t és Chris-t a zene hozta össze, meg a The Stilettos nevű zenekar 1974-ben. Amikor már nagyon egymásra voltak hangolódva és valami újat akartak, kiléptek a bandából és egy sajátot alapítottak Blondie néven, Debbie gúnynevéből. A siker közepén is erős maradt a kapcsolatuk, csak a 90-es években váltak el útjaik, legalábbis a magánéletben, ugyanis zeneileg máig képesek és szeretnek is együtt dolgozni.

debbie-stein.jpg

debbie-stein-2.jpg

debbie-stein-3.jpg

debbie-stein-4.jpg

 

6. Stevie Nicks és Lindsey Buckingham

Stevie és Lindsey szinte ahogy találkoztak, egyből zenésztársak és hálótársak is lettek. 72-ben vették fel első dalaikat és egész jó kritikai sikereket értek el velük. Erre figyelt fel Mick Fleetwood, aki fel akarta venni Lindsey-t zenekarába, de ő ragaszkodott Stevie-hez, amiből végül létrejött a Fleetwood Mac. A zenekar jól ment, ami végül betett a párosnak és Stevie összekavart Fleetwooddal titokban 1977-ben, azán pedig egy rövid, de hírhedt romác fűzte Don Henley-hez is. Lindsey-vel természetesen szétmentek, de ahogy a Blondie esetében, úgy itt sem vetett ez véget annak, hogy együtt zenéljenek.

nicks-buckingham-3.jpg

nicks-buckingham.jpg

nicks-buckingham-2.jpg

 

7. Sid Vicious és Nancy Spungen

A zene legpusztítóbb kapcsolata, ami gyilkossággal végződött, elképesztően rövid idő alatt. Ettől függetlenül azonban ez a történet is klasszikus és emlékezetes, hiszen Sid és Nancy ma már fogalom. A lány Sid menedzsere és a csaja volt, amikor a basszusgitáros eltávolodott a Sex Pistols-tól és szólókarrierbe kezdett. Kapcsolatuk nagy és viharos szerelem volt, leginkább a drogok iránt, és folyamatosan két végén égették a gyertyát. A történetnek a manhattani Hotel Chelsea-ben lett vége, ahol Nancy-t vérbe fagyva találták 1978 október 12-én, megkéselve, Sid pedig a folyosón szédelgett. Azt nem tudni, pontosan hogy esett a dolog, de vélhetően a heroin és Sid keze is benne volt. Nem sokkal később egyébként Vicious is meghalt, túladagolásban. Ezeknek a tudatában imádom, amikor párok azt mondják egymásnak, hogy olyanok vagyunk mint Sid és Nancy...aha.

sid-nancy-2.jpg

sid-nancy-3.jpg

sid-nancy.jpg

 

8. Ozzy és Sharon Osbourne

Ozzy és Sharon 1979-ben találkoztak, miután Ozzy végzett a black Sabbath-tal. Randizni kezdtek és Sharon átvette az énekes menedzsmentjét, majd 1982-ben Hawaii-n összeházasodtak. Sharon tulajdonképpen megmentette Ozzy életét saját magától, kihozta alkoholfüggőségéből és egyengette karrierjét, majd a sajátjára is lett ideje. Ma már mindketten önálló intézmények, miközben családjukból egy időre tévés terméket is csináltak, hatalmas sikerrel.

ozzy-sharon-2.jpg

ozzy-sharon-4.png

ozzy-sharon-3_1.jpg

ozzy-sharon.jpg

 

9. Sonny és Cher

Cherilyn Sarkisian és Salvatore Bono teljesen hétköznapian egy kávézóban látta meg egymást 1962-ben. Cher akkor még csak 16 éves volt, Sonny pedig 27. Először barátok lettek, aztán szerelmesek és zenésztársak, 1964-ben nem hivatalosan összeházasodtak és hamarosan karrierjük is beindult. A 70-es években elképesztően sikeresek voltak, majd 75-ben egy csúnya és hangos válás során befejezték házasságukat, amit hivatalosan gyermekük Chestity születése után kötöttek. Ettől függetlenül később jóban maradtak és egy kicsit még dolgoztak is együtt.

sonny-cher-2.jpg

sonny-cher.jpg

sonny-cher-3.jpg

 

10. David Bowie és Iman

Azt mondják, ez a kapcsolat szerelem volt első látásra és azonnal a gyerekeik nevét kezdték el tervezgetni, ahogy találkoztak. Bowie-nak és Imannak ugyan csak egy lánya született, Alexandria Zahra Jones, Bowie fiát, Duncan Jones rendezőt is nevük alá vették. Igazi álompár, akik látszatra tökéletes ellentétei egymásnak, mégis elválaszthatatlanok 1992-es házasságuk óta. Az egyik legmenőbb rock páros mindörökké.

bowie-iman-5.jpg

bowie-iman_1.jpg

bowie-iman-2.jpg

bowie-iman-4_1.jpg

bowie-iman-6.jpg

 

11. Kurt Cobain és Courtney Love

Intenzitásában olyan ez a páros, mint Sid és Nancy, csak kicsit visszafogottabban, viszont legalább annyira emlékezetesek. Kurt és Courtney 1990-ben találkozott először, de Courney akkor már egy ideje plátói érzelmeket táplált a Nirvana énekese iránt. Kurt sokáig nem tudta kitalálni, mit akar, volt, hogy találkoztak, aztán hónapokig nem és számos randijukat tönkretette, de 1991-ben már egy párost alkottak, szerelmüket pedig a drog is szépen átszőtte. Courtney 1992-ben lett terhes, és még mielőtt lányuk, Frances Bean Cobain megszületett volna, Hawaii-n összeházasodtak, mint anno Ozzy-ék. Kurt pizsiben jelent meg az eseményen, mert lusta volt öltönyt venni. Kapcsolatuknak Cobain 1994-es öngyilkossága vetett véget, bár Courtney korábban észrevetette, hogy baj lehet, sem ő, sem más nem tudta megakadályozni a tragédiát.

kurt-courtney-6_1.jpg

kurt-courtney-4.jpg

kurt-courtney.jpg

kurt-courtney-5.jpg

kurt-courtney-3.jpg

 

12. Laurie Anderson és Lou Reed

Anderson és Reed már a 70-es években is ismerték egymást, mindketten New York meghatározó zenészei voltak és sikeresek lettek a saját műfajukban. Sokszor dolgoztak együtt és istenítették, szerették egymást, ám csak nagyon későn, 2008-ban házasodtak össze. Rövid idejük maradt csak együtt, mert Reed 2013-ban meghalt. 

anderson-reed.jpg

anderson-reed-2.jpg

 

13. PJ Harvey és Nick Cave

Harvey és Cave a kilencvenes évek közepén dolgozott és randizott egyszerre, aminek például a Henry Lee a tanúja ma is. Szakításuk annyira megviselte Cave-et, hogy az összes érzelmét a The Boatman 's Call albumon öntötte ki, ami az egyik legsikeresebb lemeze lett. Az emberek könnyen tudnak azonosulni a fájdalommal. Ennyi. 2009-ben egyébként újra szerepeltek együtt színpadon, mégpedig Cave koncertjén, Londonban. Annyit még jó tudni egyébként, hogy Harvey után jött össze Cave legnagyobb múzsájával és későbbi feleségével, Susie Bick-kel.

harvey-cave-3.jpg

harvey-cave.jpg

 

14. Josh Homme és Brody Dalle

A The Distillers egykori vagy a Spinnerette későbbi énekesnője, Brody Dalle igazi punk rock nagyasszony, aki mára ugyan finomodott valamit, de korábban még a Rancid-es Tim Armstrong felesége volt, amikor összekavarodott Josh Homme-mal. Armstrong biztosan nem votl boldog, amikor látta Dalle-t a Queens of the Stone Age frontemberével smárolni a Rolling Stone címlapján, 2003-ban el is váltak. Homme és Dalle 2007-ben összeházasodtak, kapcsolatuk pedig azóta is tart és van két gyerekük. Jól jött Dalle-nak a váltás, úgy néz ki.

homme-dalle-2.jpg

homme-dalle-3.jpg

homme-dalle.jpg

 

15. Gwen Stefani és Gavin Rossdale

Gwen és Gavin 1995-ben lett a rock új álompárja, gyönyörűek voltak és fiatalok és nagyon összeillettek. Annyira, hogy 2002-ben összeházasodtak, kétszer is, Londonban és Los Angeles-ben, állítólag azért , hogy Gwen kétszer is viselhesse egyedi Galliano ruháját. Azóta három gyerekük született és máig együtt vannak, bár a pletykák szerint a harmadik baba kellett ahhoz, hogy megmentsék a házasságukat. Hiába, Gwen sikeresebb ma, mint Gavin és ez néha feszültségekhez vezethet.

stefani-rossdale-2.jpg

stefani-rossdale.jpg

stefani-rossdale-3.jpg

 

+1 Meg White és Jack White

Jack és Meg a zenekar indulásakor jól átverték a világot és azt hazudták mindenkinek, hogy testvérek. Pedig valójában hosszú ideig jártak és 1996-tól 2000-ig házasok is voltak. A megromlott szerelmi viszony ellenére azonban később is tök jól működött közöttük a munka így zenekarként maradtak duó. Persze később kiderült a ferdítés, majd 2011-ben, nagy sikerek után a The White Stripes is feloszlott.

meg and jack.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr386571343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.08.04. 23:24:23

nem bírom nem lecsapni Náksi és Brunner művészházaspárt. :))))

szabo.kata 2014.08.04. 23:41:32

@Rocko-: :D :D :D papprita és bodnár attila!

szabo.kata 2014.08.04. 23:54:54

@Rocko-: jó, tényleg kell egy magyar verzió is, bár az kicsit vicces lesz, azt hiszem.
süti beállítások módosítása