charivari

A 15 legrettenetesebb cápás film

2015. június 01. - szabo.kata

A Charivari nem éppen filmes blog, de tudjátok, hogy olykor elkalandozok egy kicsit ebbe az irányba, pláne, ha okom is van rá. Ez az ok most pedig az, hogy a napokban teli lett az internet a Sky Sharks című, egyelőre a Kickstarterre bízott készülő csoda első jeleneteivel, melyekben zombi nácik lovagolnak meg repülő mutáns cápákat. Nekem gyengéim a zs-kategóriás filmek, legyenek azok poénból mocskosul rosszak, vagy teljesen komolyan készített alkotások. A cápás mesterművek pedig ezeknek talán a legnépesebb táborát alkotják a dögunalmasan klisés támadásos moziktól kezdve a mindenféle extra szörnycápákat felvonultató darabokig. Mivel ugyan szemlesütve, de elég nagy szakértője vagyok ennek a területnek, összegyűjtöttem 15 olyan "kiemelkedő" cápás filmet, melyek méltán érdemlik meg a rettenetes jelzőt. Azoknak viszont, akik bírják a zs-filmeket nagyon szórakoztatóak lesznek.

sharknado.jpg

Mega Shark vs Giant Octopus (Gyilkos cápa vs. óriáspolip), 2009

Bár ebben nem kizárólag egy hatalmas, álmaiból felébresztett őscápa a főszereplő, ez a film tulajdonképpen egy új lökést adott a béna cápás filmek világának. Innentől ismét "menő" lett a cápa-trash, még ha ezt hót' komolyan is gondolták, és a nem éppen hollywoodi dicsfényre játszó stúdiók ontani kezdték újra a hasonló mozikat, mindenféle ősi szörnyek összecsapásaival is. Van például Mega Shark vs. Crocosaurus vagy Mega Shark vs. Mecha Shark is, de még sorolhatnám. Mindegyik igazi gyöngyszem. A Mega Shark legtutibb jelenete mindenképpen az, amikor a cápa leszedi a repülőt, de érdemes megjegyezni, hogy benne van a nagyszerű Lorenzo Lamas is.

 

Sharknado 1-2 (Cápavihar) 2013, 2014

A zs-filmjeiről híres Asylum által összerakott Sharknado az előbbivel ellentétben már rendesen rájátszik a cápa-trash hype-ra, éppen ezért direkt borzasztó, amiben szerepet vállalt például egy korábbi Beverly Hills 90210-es arc, Ian Ziering vagy Tara Reid is. A sztori szerint egy tornádó jól felkap egy rakat cápát és elviszi őket lakott terület fölé, hogy ott lakmározhassanak. Nagyon életszerű minden, főleg amikor főhősünk láncfűrésszel vágja ki magát a cápa gyomrából. Nyilván van második része és hamarosan érkezik a harmadik is.

 

Sharktopus, 2010

"Half-Shark. Half -Octopus. All Terror." A film hivatalos szlogenje asszem tömören mindent el is mond a Sharktopus történetének lényegéről, de azért kifejtem egy picit bővebben. Szóval egy, nyilván a katonaság által kreált, félig cápa, félig polip szörnyszülött terrorizálja Mexikót és kettéharap bikinis lányokat.Feltűnik a trash királya, Eric Roberts is, a cél pedig természetesen az, hogy megállítsák a pusztító rémséget. Az alábbi előzetesben látható a legcsodásabb jelenet is, amikor a Sharktopus belakmározik egy bungeezó nőt.

 

2-Headed Shark Attack (Kétfejű cápa), 2012

Nem nehéz kitalálni, hogy a film főszereplője egy kétfejű cápa, ami egy csapat diákot kezd el befalni nagy erőkkel, akik egy zátonyra menekülnek. Persze a helyzet innentől sem rózsás, mert az apró szigetet kezdi elárasztani a víz, brrr. A főbb szerepekben ott virít Hulk Hogan lánya, Brooke, akinek a műmellei többet mondanak minden arckifejezésénél, és egy hajón napozgat Carmen Electra is, hiszen valamiből meg kell élni. A kétfejű cápa amúgy ritka szemét egy fickó, mert képes megakadályozni egy vízi édeshármast úgy, hogy kiharapja a csávó mellől a csajokat.

 

Dinoshark, 2010

A gonosz globális felmelegedés miatt a cuki kis dinocápa-bébi kiolvad egy jégtömbből, hogy aztán szép nagyra megnőjön és rendesen odacsapjon Mexikó partjainál. Tulajdonképpen tehát nem is a cápa hibás a sok ember meggyilkolásáért, hanem mi, EMBEREK, akik nem foglalkozunk a környezetünkkel! Micsoda erkölcsi tanulságok, kérem szépen.

 

Super Shark (Szupercápa), 2011

A nemes egyszerűséggel csak Szupercápára keresztelt film főhőse meg is érdemli ezt a titulust, hiszen nem csak hatalmas, meg vérengző, de simán kisétál a partra és nem fogja a golyó sem. Szinte megállíthatatlan, csak trükkökkel lehet megfékezni ezt az ősi fenevadat, amit sikerült egy mélytengeri fúrás során (SURPRISE!) felébreszteni. Imdádom a film speciális effektjeit, annyira rosszak, hogy már-már viccesek.

 

Snow Shark: Ancient Snow Beast, 2011

Ez lehet talán az egyik legrosszabb cápás film, mert alapvetően nagyon kis költségvetésű, de még azt a pénzt is rosszul használták fel, ami volt. Tipikus béna, amatőr, izgalommentes trash, amiben többet pofáznak az eseményeknél, ezért az ember már akkor elunja magát, amikor a havasi cápa még meg sem érkezett. Pedig! De nyugi, nem baj, ha elalszotok, olyan sokról azért nem maradtok le.

 

Sand Sharks (Homokcápák), 2011

Azt hittétek, hogy majd a szárazföldön tuti nem csap le semmiféle szörnycápa? Hát nagyot tévedtetek! Léteznek ugyanis olyan fajok, melyek a homokon át is tudnak közlekedni! Ráadásul egy olyan szigeten csapnak le, ahol éppen hatalmas party készül, és a szervező nyilván felelőtlenül nem foglalkozik a veszéllyel, hiszen csak a zseton kell neki. A főbb szereplők között újra feltűnik Brooke Hogan és a Parker Lewis sohasem veszítből Corin Nemec is. Utóbbi szép karrier futott már be a zs-filmek terén.

 

Ghost Shark (Szellemcápa), 2013

A csúnyán legyilkolt fehér cápa szelleme visszatér, hogy Smallport városának lakóit terrorizálja. Olyan egy genyó lény ez, ami bárhol előjöhet, ahol víz van, így nehéz elbújni előle, főleg amikor esik az eső. Természetesen a városkában senki nem hisz a tiniknek, akik meglátják a szellemcápát, így nehézkesen indul el a harc a megsemmisítésére.

 

Swamp Shark - A gyilkos cápa, 2011

Tökvéletlen elszabadul egy hatalmas cápa a mocsárvidéken, ahol ne adj' Isten éppen fesztiváloznak a fiatalok. Több sem kell a dögnek, szép kis pusztítást rendez, ezért gyorsan meg kellene állítani. Ám ez egyáltalán nem olyan könnyű dolog ezen a vidéken, ahol persze van egy csomó aligátor is.

 

Jersey Shore Shark Attack, 2012

Bár a cápa-trash alapvető kellékeit képezik a szuperszexi csajok nagy cicivel és minél kevesebb ruhában, ebben a filmben még a megszokottnál is többet kap ebből a néző. A moziban egy legenda támad fel, hiszen tenger alatti fúrások óriási albínó cápákat vonzanak a partszakaszhoz, így ismét olyan vérengzés jöhet, mint anno 1916-ban. Vajon a guidók és guidák meg tudják védeni kedvenc helyüket? Nos, csak elég nagy veszteségek árán. 

 

Shark in Venice, 2008

Velence gyönyörű, szóval nem is annyira meglepő, ha a cápák is imádják, egy legalábbis különösen. Egy jó nagy és rettenetesen dühös fehér cápa, aki a csatornákban garázdálkodik. A filmben van a kincsvadászattól kezdve, Stephen Baldwinon át, a maffiatörténetekig minden, egy idő után követni is nehéz...de a lényeg az, hogy meg kell ölni azt a rohadt cápát!

 

Hammerhead, 2005

Amikor egy tudós olyasvalamivel próbálkozik, amivel azelőtt senki, elég nagy az esély arra, hogy az egy zs-filmben balul süljön el. Jelen esetben például egy őrült szakember a fiát mentené meg a ráktól, aztán véletlen gonosz cápává változtatja. Van ilyen, na.

 

Megalodon - A gyilkos cápa, 2002

Hihetetlen, de megint egy mélytengeri fúrás során ébresztenek fel egy őskori hatalmas cápát, a Megalodont, ami nyilván nem tud rendesen beilleszkedni a mai környezetbe, szóval pusztítani kezd. Alap "rossz cápás film", hiszen láthatóan a későbbiekben is nagyon gyakran jön elő egy őskorból előszabaduló, hasonló lény. 

 

Spring Break Shark Attack (Gyilkos cápák - Veszedelmes vizeken), 2005

Szegény fősulisok csak vígan bulikáznának a tavaszi szünetben Floridában, erre nem éppen ott kell megjelennie egy csapat gyilkos cápának? Röpködnek a mellek meg az izmok, miközben sorra jönnek a sikolyok és véres lesz a víz is rendesen. Nem kell sok újdonságra számítani, ez a film hozza a cápás kliséket, ahogy kell.

 

+ 1: Háborgó mélység (Deep Blue See), 1999

Kicsit kilóg a sorból, mert ez már egy nagy költségvetésű mozifilm, de sajnos ettől még simán az előző filmek szintjére került. A történet szerint egy csapat tudós az Alzheimer ellenszerét keresi, amihez genetikailag megnövelik pár kísérleti cápa agyát. Ám ettől ezek a cápák baromi okosak lesznek és onnantól már nem akarnak az akváriumban maradni és kitörnek a nyílt vízre. Sem Thomas Jane, sem Samuel L. Jackson, de még LL Cool J sem menti meg a filmet, bár lényegesen nézhetőbb, mint a lista többi szereplője.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr157499752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WhiteFalcon 2015.06.02. 17:07:06

Számomra a Spielberg-féle Jaws is idesorolható.

eßemfaßom meg áll 2015.06.02. 17:19:30

Mi visz rá embereket arra, hogy ilyen filmeket tömegesen megnézzenek csak azért, hogy aztán lefikázhassák?

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.02. 17:43:19

Elképzelem magam előtt a jelenetet, hogy az ötletgazdák elmennek a producerekhez, és felvázolják az ötletüket: "szóval jönne egy cápa, ami szellem, és lerántja a levegőből a repcsiket...". Ki érzi azt, hogy jó befektetés egy ilyen filmet csinálni? :D
Stephen Baldwin meg a (nagyon) szegény ember Jeremy Rennerje.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2015.06.02. 17:51:15

@Zombi elvtárs: pedig az. 1-2 éve megnéztük pár ilyen film számait (Megashark vs Giant Octopus, meg a többi) - sajnos az imdb-n nincs fenn, és most nem emékszem melyik oldalon találtuk meg, de: megcsinálják 150k$-ból, eladják kábelcsatornáknak, meg kiadják ötszáz forintos dvd-n, és behoz 300k$-t. Persze nyilván nem az a lépték, mint amikor egy kétszázmilliós film négyszázmilliót hoz, de azért ez is kétszeres.

Larry Silverstein 2015.06.02. 18:00:49

A legjobb cápás film a Piranhaconda.

d.j 2015.06.02. 18:19:17

A háborgó mélység simán nézhető kategória szerintem. 100 milliót hozott a készítőknek, így elmondhatjuk, hogy sok nagy hollywoodi oscar díjas filmnél is sikeresebb. A többi film az szemét.

hivatásos naplopó 2015.06.02. 18:35:40

a supersharkot egyszer bebaszva megnéztem, a négy lábon járó tank zseniális

de a háborgó mélység szerintem se illik ide, teljesen jó lett az, ráadásul vannak benne apró nem várt csavarok is

Larry Silverstein 2015.06.02. 19:36:03

@Viktor-a-konyhában: 1 millió dollárból egy rendes 5 perces reklámot sem forgatnak le.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2015.06.02. 20:22:38

@Larry Silverstein: valóba rosszul emlékeztem, a megasharkot nem találtam, de a wikipédia szerint a sharktopus 2m$-ből, a megashark vs crocosaurus 1m$-ből forgott.

vanRob 2015.06.02. 21:27:15

Volt valami cápaemberes is, az is szar volt. Kijött a cápa a vízbű (az a katonai kísérlet fajta), és valami Karibi szigeten pusztított. Voltak benne vudus marhaságok, meg zombik.

padlogaz 2015.06.02. 21:45:44

háborgó mélységgel semmi gond nincs, abszolút nézhető. szvsz.

2015.06.02. 22:35:49

@eßemfaßom meg áll: Ezek a filmek nagyjabol tizezer forintbol keszulnek es a "szineszek" Sportszeletet kaptak fizetesnek, szoval minden ilyen film, ami ennel tobbet termel, azt mar megeri megcsinalni. Hogy miert termel egyaltalan penzt, hat mert olyan oltari faszsagok vannak benne, hogy azt "ocsem latnod kell", szoval igy ajanljak egymasnak az emberek, meghat vannak benne szep, nagymellu nok is. :D

Taknyosvarju 2015.06.02. 23:04:50

A Sharknado erolkodott nagyon, igy szar is lett, de a tobbi igazi inyencfalat, a Jersey shore shark attack egyenesen zsenialis, mindet imadom, piranhas lista is kellene, abbol is van jopar idetlen de rendkivul szorakoztato darab.

Larry Silverstein 2015.06.02. 23:39:57

Nem ezek a pár millából készült filmek a botránynosak, hanem az, hogy a több mint 200 millió dolláros BATTLESHIP www.port.hu/csatahajo_battleship/pls/w/films.film_page?i_film_id=127125

legalább ilyen hígfosás lett!

eßemfaßom meg áll 2015.06.03. 07:51:00

@mojyo: Valakivel keversz, én azt kérdeztem, ki nézi ezeket meg csak azért, hogy aztán leirhassa milyen szarok, nem azt, hogy ki gyártja
süti beállítások módosítása