charivari

Ezekre toltuk a parton 20 éve: 1995 legnagyobb nyári slágerei

2015. június 05. - szabo.kata

Emlékeztek még, mire ment a buli a strandon 20 éve? Oké, nem egyszerű felidézni azonnal, de azt kell mondjam, egy pici utánajárás után, hogy 1995 egy baromi erős év volt nyári slágerek terén. Tarolt az eurodisco a Rednexszel vagy éppen a La Bouche-sal, hasított az r&b a TLC-vel és Bobby Brown-nal, miközben azért odatette magát Bryan Adams, a Pulp és a Take That is. Csináltam is egy válogatást az év legforróbb (haha) nyári slágereiből, amik hatására tuti eszetekbe jut majd pár vízparti móka.

bobdj.jpg

TLC - Waterfalls

A tengerentúlon berobbant a TLC a Waterfalls című számmal, amit nem, hogy nem lehetett levakarni a slágerlistákról egész nyáron, de szépen begyűrűzött Európába, majd a világ többi részére is. Tuti, hogy óránként ment az MTV-n, minimum.

 

Shaggy - Boombastic

Erre a dalra tekerte minden lány a csípőjét akkoriban, legyen szó beach partiról, vagy csak egy laza házibuliról a telepen. Shaggy jól bele is írta magát vele a zenetörténetbe, hogy aztán sokkal kellemetlenebb slágerekkel térjen vissza évekkel később.

 

Bryan Adams - Have You Ever Really Loved a Woman

Egy dal, ami sokkal-sokkal sikeresebb lett, mint a film, amihez írták. Pedig a DonJuan DeMarcóban Johnny Deppért könnyű volt rajongani. Sebaj, ez a dal a jó Paco De Luciával ütött, Adams meg egyébként is elég jó filmzenékben, ördögi kombináció.

 

La Bouche - Be My Lover

Az ismerkedést kicsit más végéről közelíti meg, mint Bryan Adams, de azért hót egyszerűen ugyan, de a La Bouche dala is nagyon igaz valahol. Gondolom máig meg is élnek belőle, egész nyáron ott volt az élmezőnyben.

 

Michael Jackson & Janet Jackson - Scream

Máig ez minden idők legdrágább klipje, és akkoriban ennek megfelelően eléggé nagy sláger is volt. Nagyon birom, tökéletesen időtálló, a Be Me Loverrel ellentétben például.

 

U2 - Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me

A nem túl erős Mindörökké Batman című filmhez a U2 egy annál sokkal jobb dalt hozott össze, hasonlóan Bryan Adams korábbi esetéhez. Dögös kis szám, nagyon eltalálták.

 

Seal - Kiss From A Rose

Mondom én, ennek a Batman filmnek jobb a zenéje, mint a film maga, hiszen Seal dala is eléggé emlékezetes lett a soundtrackről.

 

Des'ree - You Gotta Be

Tipikus nyári rádiósláger letekert ablakos autózáshoz, vagy strandon lángosozáshoz. Egyszerű, mint a faék, de azért nagyon szerettük.

 

Pulp - Common People

A briteknél volt óriási sláger a Pulp Common People című dala. Máshol annyira nem, de ott annyira, hogy muszáj megemlíteni, igazi kulthimnusz lett, Jarvis Cockert pedig nem lehet utálni.

 

E-Rotic - Sex on the Phone

Miközben a britek a Pulpot imádták, addig Németországban és nálunk is nagyon elharapódzott az eurodisco és a rettenetes dance slágerek, így például az E-Roticnak több dala is sikeres lehetett.

 

Scatman John - Scatman

Szegény megboldogult Scatman John is akkor csinálta meg magát egyetlen évre. Ezt a dalt máig bárki felismeri, és mindenki azt hiszi, hogy tudja a szövegét, pedig nem.

 

Rednex - Wish You Were Here

Ó, bizony a Rednex megható számára lassúztak ám a fiatalok a dizsiben. Istenkém, mekkora szenvedés ez, még egész nyáron tartotta magát. Egyébként meg mégis milyen ez a dance-country dolog? És miért kellett erőltetni?

 

Edwyn Collins - Girl Like You

Mielőtt belefulladnánk a Rednex nyomorába, inkább itt egy kellemesen tökös dal Edwyn Collinstól. Igazából nagyon valószínűtlen dolog volt, hogy sláger lett belőle, de erre legalább megéri emlékezni.

 

The Rembrandts - I'll Be There For You

Igen, a Jóbarátok betétdala csak ebben az évben jött kis kislemezként egy videóval, amiben ott majomkodtak a szereplők is. Naná, hogy felkúszott a listákra.

 

Take That - Never Forget

A Back For Good is akkoriban ment, de ez valahogy nekem nyáriasabb, meg olyan kis nosztalgikus, visszaemlékezős. Szóval nagyon illik ehhez a hangulathoz és nagyon bele is mászott a fülembe akkoriban.

 

Montell Jordan - This is How We Do It

Az igazi hiperlaza nyári bulinóta, amire egyből elkezd az ember mutogatni, meg bólogatni és azonnal azt érzi, hogy ő is legalább olyan menő, mint Montell Jordan akkoriban.

 

Bobby Brown - Two Can Play That Game

Sose bírtam Bobby Brownt, és szerintem már akkor idejétmúlt volt, amikor híres lett, de ez a dal eléggé jól össze van rakva, ezzel nem tudok vitatkozni.

 

Diana King - Shy Guy

A Bad Boys filmes slágere legalább annyira vagány volt, mint a film, hihetetlenül passzoltak egymáshoz. Diana King pedig tökéletes volt ahhoz, hogy elénekelje.

 

Outhere Brothers - Boom Boom Boom

Na ez a dal aztán ezen a nyáron végig ott volt a világon mindenhol, minden toplistán. Az okét nemtudom ennek, de vélhetően az egyszerűségéből kell kiindulni. "Girl your bootie is so round, I just wanna lay you down" Értitek.

 

Nightcrawlers - Push That Feeling On

Valamiért annyira idegesítő ez a szám, hogy már jó. És nyilván képtelen vagyok kitörölni az agyamból. Ne nyomjatok rá a playre, ha jót akartok magatoknak.

 

Sin With Sebastian - Shut Up (And Sleep With Me)

Ha az előzőnél még lehet valami idegesítőbb sláger, akkor ez az. A sok kis hülye effektjével megőrjít, de ugyanakkor titokban szeretem is. Szerintem nagyon sokan voltak ezzel így.

 

DJ Bobo - There's a Party

A csodaszép DJ Bobo haja lágyan lengedez a szélben, miközben rappelget a tengerparton. Micsoda idill! Persze van hajó, meg vidám emberek és rengeteg napsütés is, igazi nyári klip, zseniális szófordulatokkal: "Sometimes I'm nice, sometimes I'm ice...cold." Wow.

 

Technohead - I Wanna Be a Hippy

Ezt mennyire imádtam. Nagyanyámnál volt német VIVA és mindig vártam, hogy ez jöjjön már, annyira tökéletesen infantilis.

 

Dune - Hardcora Vibes

És íme, a mai trash partik egyik himnusza, a Hardcore Vibes is 1995 nyarán volt igazán nagy dal. Meg voltak örülve érte a réverek.

 

Scooter - Endless Summer

És végül, de nem utolsó sorba, a Scooter Endless Summerje is éppen '95-ben tarolt. Az örök nyári sláger!

 

Hogy nálunk mi ment akkoriban? Leginkább Ámokfutók, Soho Party és Happy Gang slágerek, de már ott volt a Bon Bon is vagy a Kozmix és az Emergency House. De ezekről majd egy későbbi bejegyzésben!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr397518828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2015.06.05. 19:23:33

Katának küldeném a Sebastiant. :D

korrekt lista igazából ezekhez szöveget sem kell írni, adják magukat.

kettővel egészíteném ki:
www.youtube.com/watch?v=d7ypnPjz81I
ebben az aktuálban egyértelműen felismerni a Nightcrawlers-t. (bár nem merném a fejemet tenni rá, hogy ők nem sample-zték a főbb futamot valahonnan.)

ezzel Neked nem mutatok újat szerintem, inkább csak az olvasóknak: ez egy tökéletes rávezetés a magyar listára: www.youtube.com/watch?v=ZKFs8Cl0q_k

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2015.06.06. 10:59:59

1995 nyaran pont a felenel tartottam a sorkatonai szolgalatomnak.
Szoval az a nyar kicsit kiesett az eletembol.
A slagerek majd haromnegyedre emlekszem es szinte hallom a dallamot, szoveget, pedig nem tegnap volt.

lezsír (törölt) 2015.06.06. 12:34:05

Ez volt az én fiatalságom is, rossz volt, de lehetett volna rosszabb is. Na jó, ennél nincs lejjebb. Viva meg faszomtudja milyen zenetévék, mai szemmel agyhalál, de nem volt youtube, internet, ha látni akartál egy klippet, akkor ott meredtél a TV előtt. Majdnem mindre emlékszem. Fosch volt mind persze, de mégis egyedibbek, mint sok mai Ladygyagya vacak.
Bezzeg régen jobb volt minden...
A gagyi német techno az hiányzik, nem mintha jó lett volna, csak fiatal voltam :(

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.06.06. 12:46:36

szerecsenre a legtöbb név nem mond semmit

murray 2015.06.06. 21:24:32

nekem is ekkor volt a fiatalságom. nyáron Siófok, Flört meg cocacola beach, télen Sote klub, Fortuna, meg mittudomén stb.
emlékszem mikor bejött a rave és a techno azért az elsöpört mindent! :-)
rengeteg csilivili új disco nyílt, nem szakadt romkocsmák mint most hanem komoly helyek. ment a gizdulás és persze a maffia is jelen volt.
a lányok igaziak voltak,nem műnők, rég volt, szép volt.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2015.06.06. 22:56:03

Akkoriban sem voltam naprakész slágerekből, de legalább a felére még húsz év távlatából is emlékszem.

Egytől egyig értéktelen undorító fosnak tartottam mindegyiket, és értékítéletem azóta sem változott, de lehet, hogy rákattintok némelyikre. Mert még ez a szar is arra emlékeztet, hogy egyszer voltam tizenhét éves, és nosztalgikus öregember lettem (na jó, azért még annyira nem öreg), vagy mi... :)

zsurzsenka 2015.06.07. 01:22:26

Hehe, Pulp: Common people a Picasso Pointot juttatja eszembe, meg az elfogyasztott rumos-boros-böe-kólát odafele menet a Hajós utcában. Aztán jött a nyár, és csattogtunk le High Life dizsi táborba Balatonszéplakra a na banyek, nem tudom az ott akkoriban -talán még most is - üzemelő fancy hely nevét.

meg van: Palace

Azt hiszem megöregedtem.
Pedig milyen jó volt. Köszi Nefri!

szaza 2015.06.07. 03:30:24

Yikes... Szinte az összes zenére emlékszem... 18-19 éves voltam... Pont mielőtt az észak amerikai földrészre tettem át "székhelyemet".... A régi szép idők.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2015.06.12. 00:36:25

egyedül ezt a Sebastian urat nem ismertem :) a Jóbarátok zenéjére szerintem senki nem tolta még később sem, mindenesetre a 94-es sorozatot szerintem 96-ban mutatta be az HBO, és később a (97-ben indult) TV2 elkezdte elölről - www.youtube.com/watch?v=_PPn63QhlMI

szenzációs időutazós összeállítás mindenesetre, ha szar zenék, ha nem. :)

Bergyilkos Bohoc 2015.06.13. 12:09:58

Érthetetlen hogy maradhatott ki 95-ből Coolio, Gangsta's Paradise-a(!!!):
www.youtube.com/watch?v=WUTJgk0HFqw

a Fools Garden, Lemon Tree-je:
www.youtube.com/watch?v=bCDIt50hRDs

vagy Bon Jovitól az Always:
www.youtube.com/watch?v=9BMwcO6_hyA

Ezek aztán tényleg a csapból is folytak (jó a fentiek is)
süti beállítások módosítása