charivari

Halleluja: gitárzenével zár az idei Sziget!

2018. január 29. - szabo.kata

Bár minden imám így meghallgattatna: az Arctic Monkeys bejelentésével az is kiderült, hogy végre vége a 2013 óta tartó End Show hagyománynak, és idén gitárzenével zár a Sziget! De nem ez az egyetlen olyan dolog, amitől már most látszik, hogy az idei fesztivál bőven jobbnak ígérkezik a tavalyi mélypontnál.

2012arcticmonkeys02dc011211-920x584.jpg

Kár, hogy éppen a tavalyi 25. Szigetre érte el a fesztivál sokéves mélypontját - ami a fellépőket illet - mégis szükség volt rá. Mármint arra, hogy ezt is megéljük, és a szervezők is lássák, hogy változásra, változtatásokra van szükség. Az emberek partykedvével nem volt probléma, inkább ott érződött a baj, hogy a Sziget ezzel, no meg az igényekkel nem tudott lépést tartani. Azért a külföldieknek sem mindegy, milyen felhozatalt kapnak nálunk, és időközben látványosan alábbhagyott az EDM istenek kora a Nagyszínpadon. Egy tűzijátékos End Show sem nyűgözött már le úgy senkit, mint mondjuk 2013-ban. Szóval lépni kellett. Az pedig, hogy a tavalyi nagy reformációt hirdető ígéretek nem csak üres szavak voltak, már a 2018-as fesztivál első bejelentéseinél látszik.

Más nagy fesztiválokhoz képest kicsit megkésve ugyan, de a múlt héten kiderült, hogy a Sziget olyan valóban aktuális előadót rittyentett a mínusz egyedik napra, mint Kendrick Lamar, amire a legjobban fanyalgók is csak bólogathatnak. Most pedig világossá vált az is, hogy az Arctic Monkeys bejelentése egyenlő lehet egy szignifikáns változással: az End Show-k végével. A zenekar lesz ugyanis a fesztivál utolsó fellépője, ellentétben az utóbbi évek sztár DJ-s hagyományaival. Ami után a Sziget sajtószóvívője szerint valószínűleg a tűzijáték is elmarad. Mert egyszerűen nem illik oda.

26992346_10157219217098975_3065176206403925284_n.jpg

Én ezt a hírt csak üdvözölni tudom, és nagyon remélem, hogy ez az irány arra is mutat, hogy újra erősödhet a gitárzene a Szigeten. Persze ehhez még tudni kell a további fellépőket, mert az első körös előadó-adagból azért nem feltétlen ez jön le. Ott van ugyan Liam Gallagher, a Mumford and Sons, pár nagyon izgi kisebb indie zenekar és előadó, de azért combos még a '10 éve mindig itt vannak' vonal (Parov Csillár!), és béna a DJ-act, meg popzenei svung. Ez nyilván szubjektív, de szerintem az utóbbiak a fesztivál leggyengébb láncszemei évek óta. Nincs mondjuk könnyű dolga a szervezőknek, mert van egy olyan tendencia, ami miatt nehéz már igazán ütős fesztivált összehozni: kevés a megfelő előadó, amivel tudod hozni a AZT az érzést, és tömegeket tudsz megmozgatni. Persze nem lehetetlen, elég csak megnézni az idei Primavera lineupot. És a Coachella is csak összeszedte magát Eminemmel vagy Beyoncéval.

Kíváncsi vagyok a további bejelentésekre, de az tuti, hogy már most szebb a kép, mint 2017-ben. Ennél pedig csak még jobb lehet!

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr2413613939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása