charivari

Az megvan, hogy 15 éves a Mátrix meg a zenéje?

2014. április 02. - szabo.kata

Március 31-én volt éppen 15 éve, hogy bemutatták a Mátrixot. Az egy dolog, hogy utána mindenki Neo és Trinity akart lenni és elkezdte azt képzelni, hogy tulajdonképpen csak álmodja ezt a világot, de az írók és a producerek trilógiát gondoltak és még két filmen keresztül fokozták az eposzi őrületet. Vagyis inkább csak fokozták volna, mert engem például a második két rész annyira sem hatott már meg, mint egy érdekesebb délutáni szappanopera, a vak világmegváltó Neo pedig egyenesen kellemetlen lett. Az első az igazi, nálam legalábbis biztos, amit annyiszor néztünk meg a húgommal, hogy idézni tudtuk belőle a nagymonológokat és a kultikus párbeszédeket is. Ez a film új iskolát hozott, a híres pisztolygolyós lassítást mindenki utánozni akarta, ahogy a többi mátrixos megoldást is.

neogif.gif

De ez nem egy filmes blog, úgyhogy nem is próbálom ezt a részét jobban megfejteni, a lényeg az, hogy a trilógia kezdete fontos film volt, sajátos világot teremtett és kaptunk tőle egy csomó szállóigét mindenféle piros meg kék bogyókról, napszemüvegekről és orákulumokról. De nem csak a film ilyen különleges és egyedi, hanem a zenéje is, ami önmagában megér egy misét, olyan jól összerakták.

Vannak azok a soundtrackek, amik kizárólag a filmmel együtt állják meg a helyüket, azt baromi jól kiegészítik, de önmagukban egy-egy hatásos pillanattól eltekintve rémesen egyhangúak, lásd bármelyik Gyűrű Ura OST. Aztán vannak olyanok amiken van egy darab óriási dal, amire mindenki emlékszik, talán jobban is, mint egy filmre és ennyi. Tudjátok, Titanic vagy a Flashdance. Viszont a harmadik kategória a legjobb, az a filmzene album amin a dalok nem csak passzolnak a filmhez, de anélkül is zseniális válogatást adnak, amit bárhol, bármikor lehet hallgatni és imádod. Ilyen például a Pop, csajok, satöbbi; az Alul semmi, az Igazából szerelem, de még a Bridget Jones naplójának OST-je is. Természetesen én ide sorolnám a Mátrix filmzenéjét.

A film be mert vállalni egy nem túl szép jövőképet, az album pedig olyan előadókat, akik már akkor vagy csak később, de a mainstream rock és elektronikus műfajok erősebb vonalának nagyságai vagy emlékezetes figurái lettek. Felsorakozik az ezredforduló krémje és agresszív, dinamikus, kicsit indusztriál, kicsit sötét és nagyon szórakoztató dalok követik egymást annyira egyértelműen, hogy egyet sem tud az ember továbbléptetni. Szerettem és kedvelem most is, és ezt egyáltalán nem ciki kimondani. A Mátrix zenéje ma is vállalható, az a generáció pedig akinek akkor a film miatt 8110-es Nokia kellett, simán felismeri 10 év múlva is azt a Rob Zombie számot, ami akkor ment, amikor Trinity bulizni vitte Neót. Alig több mint egy óra, vegyétek elő, nem bánjátok meg.

A teljesség kedvéért álljon itt a pontos tracklist:

  1. Marilyn Manson - Rock is Dead
  2. Propellerheads - Spybreak
  3. Ministry - Bad Blood
  4. Rob D - Clubbed to Death
  5. Meat Beat Manifesto - Prime Audio Soup 
  6. Lunatic Calm - Leave You Far Behind
  7. The Prodigy - Mindfields
  8. Rob Zombie - Dragula
  9. Deftones - My Own Summer
  10. Hive - Ultrasonic Sound
  11. Monster Magnet - Look to Your Orb for the Warning
  12. Rammstein - Du Hast
  13. Rage Against The Machine - Wake Up

A filmben amúgy ezek mellett más ismerős dalokat is hallani, például Neo fejhallgatójában szól a Massive Attacktől a Dissloved Girl és Richie Hawtin Plasticity-jére is partiznak egy kicsit a szereplők.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr515889831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szuperapu · http://szuperapu.blog.hu/ 2014.04.02. 14:06:41

A holló soundtrackje hogy maradt ki a felsorolásból?? ;)
(Egyrészt ugye az első film volt amiben mainstreamen kívűli rockzene volt a háttérzaj, másrészt erő analógiát mutat a Mátrix zenesorával.)

szabo.kata 2014.04.02. 14:14:33

@szuperapu: Teljesen jogos! Ráadásul szeriintem, bár nekem erős ellenérzéseim vannak a Hollóval kapcsolatban, ott a filmzene lényegesen jobb is, mint a film :).

min 2014.04.02. 18:47:59

Rob dougan, clubbed to death című zenéje zseniális.

nniicckk 2014.04.02. 19:51:19

A zeneje a film is nagyon jo, azota sem volt ehhez hasonlo meghatarozo, forradalmi film. Persze ertheto evente megse lehet forradalom, de meg 10 evente se nagyon.

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2014.04.02. 20:49:46

Edward Elgar: Enigma-variációk (1899)
youtu.be/La727Hbly8Q
Ez így 115 év. ;)

sdani 2014.04.02. 21:33:38

Hogy megy az idő... Ez a soundtrack indított el a Ministry, Deftones és Rob Zombie által szegélyezett lejtőn. :D

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.07. 02:46:31

ráadásul zombie barátunk fellép fővárosunkban

a rammstein nekem mindig egy túlértékelt vacak marad
süti beállítások módosítása