charivari

A 80-as évek 24 legnagyobb filmslágere

2014. augusztus 28. - szabo.kata

Nemrég ment a Top Gun a tévében, aminek imádom a zenéjét. Egyébként is van valami fura vonzalmam a '80-as évek filmzenéi iránt, ez pedig tökéletesen reprezentálja, amit gondolok. Történetmesélős, hihetetlenül energikus és felismerhető számokról van szó, amikhez egyből odaképzeled a film jellemző képsorait. Ma már egészen máshogy néz ez ki, de szerintem tudjátok miről beszélek. Ha pedig nem, akkor az alábbi dalokból megértitek, mert összegyűjtöttem a 80-as évek szerintem legtutibb és és legemlékezetesebb filmslágereit, plusz sztorikkal. Akkor most tekerjük vissza kicsit az időt!

marty.jpg

Top Gun (1986) - Berlin - Take My Braeath Away

Kezdeném is az ihletadó Top Gunnal. A '80-as évek óriás kasszasikerének főcímdalát a Berlin nevű csapatnak adták, akiknek a zseniális Giorgio Moroder hozta össze az összetéveszthetetlen Take MY Breath Away-t. A producerek, Jerry Bruckheimer és Don Simpson nem bízták rossz arcokra a filmzenét, az én másik kedvencem még róla a Kenny Loggins féle Danger Zone.

Dirty Dancing (1987) - Bill Medley & Jennifer Warnes - Time of My Life 

A film zárójelenete alatt hallható epikus dal talán híresebb, mint a mű maga, a közben látható koreográfiát pedig máig utánozzák. A filmzenealbumon azonban leginkább régi nóták találhatóak, és ráadásul kettő is volt belőle és természetesen mindkettő sokmilliós példányszámban kelt el. Egyébként nagyon cuki róla még a Hungry Eyes és Patrick Swayze-től a She's Like the Wind.

Flashdance - Irene Cara - Flashdance...What a Feeling

Ha már a táncos filmekhez ugrottam, amiket a '80-as években nagyon szerettek, akkor jöjjön még egy, a Flashadnce, aminek a soundreackje az előzőhöz hasonlóan teli volt slágerekkel. Irene Cara klasszikusa mellett nagyon ismert még például Michael Sembello Maniac-ja is. Természetesen Giorgio Moroder keze ebben a filmezealbumban is benne van, milyen meglepő!

Footloose (1984) - Kenny Loggins - Footloose

Kevin Bacon főszereplésével a Footloose is mi más lehetne, mint egy TÁNCOS FILM! A zenéjéből a Footloose című dal lett gigasláger Kenny Logginstól. 

Fame (1980) - Irene Cara - Fame

Ígérem az utolsó táncolós mozi, de ennek még mindenképpen szerepelnie kell a bejegyzésben. Irene Cara, aki szerepelt is a filmben, itt is alkotott egy felismerhető slágert. Sok-sok bokamelegítő, színes dresszek, cicanacik és fejpántok minden mennyiségben.

Bevery Hills-i zsaru (1984) - Glenn Frey - The Heat is On + Harold Faltermeyer - Axel F

Glenn Frey egyetlen slágerében nem sok eredeti van, egyszerűen meg lehet állapítani kik inspirálták. Mindenesetre a film sikere miatt máig emlékszünk rá. Ahogyan Faltermeyer Axel F témájára is, ami azért már sokkal egyedibb. A zeneszerzőnek jót tett, hogy kikerült Moroder árnyékából.

Szellemirtók (1984) - Ray Parker Jr. - Ghostbusters

Na ez filmsláger pont az, amire ma sem szégyen kurvanagyot bulizni, mert ezért született. Szerintem sokkal táncolósabb a táncos filmek zenéinél, ami azért elég kellemetlen. Mármint a táncos filmeknek.

Amerikai dzsigoló (1980) - Blondie - Call Me

Megint egy Moroder remekmű. A szintetizátorok istene először Stevie Nicksnek akarta adni a főcímdalt, de nem tudtak szerződni vele, így inkább Debbie Harry-re bízta a dolgot és nem tette rosszul. 

The Blues Brothers (1980) - Solomon Burke - Everybody Needs Somebody

A Blues Brothers egész soundtrackje zseniális az elejétől a végéig, ahogyan John Landis filmje is. Olyan óriások szerepelnek rajta, mint Aretha Franklin vagy éppen Otis Redding, de talán ezt a dalt kapcsoljuk leginkább a filmhez. Amúgy azt tudtátok, hogy a The Blues Brothers elnevezést Howard Shore találta ki?

Kétségbeesve keresem Susant (1985) - Madonna - Into the Groove

A film ma már egy kicsit olyan, mint egy időkapszula, és szinte nézhetetlen, pedig nagyon kedvesnek tartom. De a dal időtlen lett, még akkor is, ha elképesztően '80-as évek. Madonna egyébként természetesen játszik is a filmben, és nem ez az egyetlen filmes dala, ahogyan azt ma már tudjuk.

Mad Max 3 (1985) - Tina Turner - We Don't Need Another Hero

Senki nem tudta volna ezt a dalt úgy énekelni, mint Tina Turer, aki szerepel is a filmben. A posztapokaliptikus sztorihoz hősies, buzdító és túlélő dal kell, amit itt meg is kaptunk.

Esélylesők (1984) - Phil Collins - Against All Odds (Take a Look at Me Now)

Phil Collins első amerikai toplistákat vezető dala, ami tulajdonképpen '81-es, csak előszedték a nyálasan romantikus Esélylesők című filmhez. A filmre már annyira nem emlékszünk, miatta viszont erre a majdnem elfeledett dalra nagyon is.

Halálvágta (1985) - Duran Duran - A View to a Kill

A James Bond filmek zenéi legendásak, ahogyan ez is. A Duran Duran jól összerakta és a hozzá rájuk jellemző nagy költségvetésű klipet is forgattak.

Végtelen történet (1984) - Limahl - Never Ending Story

Vajon ki írta a dalt, na ki? Igen, Giorgio Moroder. Lassan már felismerhető mindenkinek a kézjegye, pedig elég változatos munkái voltak akkoriban.  A brit énekesre, Limahlra konkrétan csak emiatt a dal miatt emlékszünk valamennyire, no meg egy kicsit a frizurája miatt.

Purple Rain - Prince - When Doves Cry

A Purple Rain album összes dalát fel lehetne itt sorolni, hiszen nagyon jók és az azonos című filmhez írta őket Prince. A When Doves Cry mellett én a címadót kedvelem még nagyon. És talán nem is csak a zene, de a megjelenítés miatt is fontosak, hiszen csúnyán beleszóltak a '80-as évek divatjába.

 

 

Rocky III (1982) - Survivor - Eye of the Tiger

Stallone eredetileg A Queen Another One Bites the Dust című számát szerette volna főcímdalnak a filmhez, ám a zenekar nem adta a dalt. Ám az íróként és producerként is tevékenykedő színész felfedezte magának a top 40-be éppen hogy ebcsúszó Survivort és az Eye of the Tiger-re esett a választása. Azóta az egész Rocky sorozatot ezzel a dallal azonosítjuk.

Meglógtam a Ferrarival (1986) - Yello - Oh Yeah  

A kultikus tinifilmhez kultikus zene társult, ami nagyszerűen átadta a sztorik hangulatát és a szereplőkhöz is passzolt. El tudjátok képzelni a dalt a Ferrari nélkül? Na ugye!

The Breakfast Club (1985) - Simple Minds - Don't You (Forget About Me)

Még egy ikonikus tinifilm, a Breakfast Club, vagyis a híres Nulladik óra, aminek a slágerét a Simple Minds jegyzi, akiknek soha többé nem volt ismertebb daluk. Ezt viszont legalább rengetegen feldolgozták.

Koktél (1988) - The Beach Boys - Kokomo

A film és a dal is annyira valószínűtlen, hogy közben elképesztően menők is. A Koktél nem Tom Cruise legjobb filmje, de megjegyezhető darab, ami igazi jó nyári mozi a maga összes kliséjével. A dal, az pedig, hát, imádom, nem tudom pontosan, miért. Talán a trópusok meg ezek a karibi izék...és a rum.

A Nílus gyöngye (1985) - Billy Ocean - When The Going Get's Tough, The Tough Get's Going

Az egyik kedvenc kalandfilm sorozatom, egy nagyon energikus dalt kapott a második rész központi témájának. Billy Ocean tök jól megfogta a film hangulatát és a klip is nagyon vicces lett, benne a film sztárjaival. 

Próbababa (1987) - Starship - Nothing's Gonna Stop Us Now

Igazi jó kis szinti ballada '80-as évekből, ami pont olyan, mint a film: szenvelgős és óriási érzelmek vannak benne.  A Starshipnek volt még pár dala, a szerző Diane Warren pedig sokra vitte. A filmben szereplő Kim Cattrall később a Szex és New York Samanthája lett.

Vissza a jövőbe (1984) - Huey Lewis and the News - The Power of Love

Patrick Bateman kedvenc bandája először egy másik dalt írta  filmhez, de azt a Universal visszadobta. Helyette jött a Power of Love, mindenki kedvenc lagzislágere a '80-as években.  Ezzel zárnám is a sort, persze lehetne folytatni napestig, de nálam most lett teljes a kép. Mondjátok nyugodtan, ami még eszetekbe jut!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr76642921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.08.28. 07:40:46

azt szeretem/utálom a bejegyzéseidben, hogy nem kell kommentet írni, minden benne van.
na jó, Caddyshack (Golfőrültek) zenéjét hozzátenném, mi más lenne, mint Kenny Logins.
www.youtube.com/watch?v=1rmPckNvD3E

szabo.kata 2014.08.28. 09:14:28

@Rocko-: ó igen, a csodás kenny loggins :DD

Rocko- 2014.08.28. 09:34:02

@nefrit: mondjuk sokkal több említésre méltó száma nem volt. :)

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.08.28. 20:56:28

Nagyon köszi ezt a válogatást, szuper lett!
You 've made my day.

Sandokohn - a maláj jiddis 2014.08.28. 20:58:40

Jah, ha már Survivor: a No Easy Way Out illetve a Burning Heart is jöhetne ide, de persze van még jópár zene, amiből akár egy 100-as válogatást is lehetne csinlni a 80-as évek filmjeinek felhasználásával :-)

Michel Djerzinski 2014.08.28. 21:41:13

Kibaszott unalmas, hogy szinte hetente kerülnek ki az Index címoldalára filmek a '80-as évekből, rengeteg átfedéssel, hasonló tematikával. Nem unjátok? Hányszor lehet lefújni a port ugyanazokról a filmekről? Ennyire nincs mit tenni és uborkaszezon van?!

szabo.kata 2014.08.28. 21:49:25

@Michel Djerzinski: ez mondjuk egy zenés blog és zenékről is van szó, amik filmekhez készültek. ennyi...

Michel Djerzinski 2014.08.28. 21:58:02

@nefrit: igen, tudom, ennyiben részben igazságtalan a kifakadásom, de nagyon gyakran kerülnek fel valamilyen tematika szerint hasonló filmek egy felsorolásban.

szabo.kata 2014.08.28. 22:08:52

@Michel Djerzinski: ezeket a klasszikusokat mindenki szereti, pláne, hogy a nagy '84-es filmeknek idén még évfordulója is van, ez lehet az ok.

Rocko- 2014.08.28. 22:34:40

@Michel Djerzinski: hát én általában azt szoktam csinálni, hogy ami nem érdekel, akkor azt nem olvasom el és nem kommentálok oda.
megkérdezhetem, hogy téged ki kényszerít erre?
azt is megkérdezhetem, hogy a többi bloggert miért egy MÁSIK bloggeren akarod számonkérni?

Michel Djerzinski 2014.08.28. 22:46:31

@Rocko-: megkérdezhetem, hogy téged ki kérdezett? És hogy miért fontoskodsz? És hogy ki előtt akarsz ezzel imponálni? És ha már mindenképp fontoskodnod kell, miért nem tudsz normálisan válaszolni, mint nefrit? Megannyi költői kérdés...

Rocko- 2014.08.28. 23:10:51

@Michel Djerzinski: hello, üdvözöllek az interneten, ami nyitott.
még ha a te zárt fejed nem bírja elviselni.

2014.08.28. 23:39:08

Tettem még egy próbát. Ha mégis elküldte, jó eséllyel kétszer lesz meg. Ha nem, ez van, nem tudok mit csinálni, talán a linkek zavarnak be.

2014.08.28. 23:55:06

Nesze neked blogmotor:
Akit érdekel:
www.mediafire.com/?o53pqn1g3ono8o5

sage5 2014.08.29. 00:25:39

Elvarazsol ez a valogatas. Kurva jo, kossz !!!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.29. 01:51:49

Húú, ez király poszt! :) Kedvenc időszakom, legnagyobb zenék. :)

kézműves étcsokimikulás 2014.08.29. 06:48:13

draga poszt tolo,ugyan meseld mar el,hogy mikor kert fel a yello zenekar a keresztapasagra...
:D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.08.29. 08:41:10

Akartam én is mondani hogy minek egy x-edik legjobb filmlista, de aztán láttam hogy ez zenéről szól, és valóban elég jó kis lista lett :)

Void Bunkoid 2014.08.29. 08:53:15

@Rocko-: az 1980-as Caddyshack amúgy rendezés/sztori/operatőri munka szempontjából még sokkal inkább hetvenes évekbeli film, mint trú 80-as. Viszont jó :)

Nikolaij 2014.08.29. 09:06:27

Nem volt egy kiemelkedő film, de a zenéje nagyon megfogott:

www.youtube.com/watch?v=jVf4_WglzWA

TheRminator 2014.08.29. 09:59:12

És ez? Még évekig menő volt :-)

www.youtube.com/watch?v=EQDHCyFe2rY

Imádtam Vic-et :-)

Rocko- 2014.08.29. 10:46:09

@Void Bunkoid: hmm, nem éreztem én 70-es évek hangulatúnak, bár elismerem, hogy van igazsága annak, amit mondasz. no meg sose lehet éles határvonalat húzni a korszakok közé.

@TheRminator: jujj.

@Nikolaij: tényleg gyenge film volt sajnos.

hdnctrl 2014.08.29. 13:56:59

Hibás a cím, de jó a poszt!

(A filmsláger nem egy film zenéjét jelenti, ami sláger lett, hanem magát a filmet. Lehetne mondjuk filmes sláger.)

hdnctrl 2014.08.29. 13:58:55

Jé, az URL-ben máshogy van, gondolom elsőre úgy akartad.

szabo.kata 2014.08.29. 14:14:12

@scuynat: igen :D ,de most már így marad, szerintem ez is valid.

remélemeztbeveszi 2014.08.29. 16:34:12

@nefrit
Yello lesz az a Yellow együttes. Oh yeah! :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.09.06. 14:00:10

@Nikolaij: Ja, a zene az király.

És ez? Én a végén levő szaxofont bírom nagyon.
www.youtube.com/watch?v=5P9BZ68CYiM

ensorcelant 2014.09.06. 15:20:37

Bocs, de Footloose-ból biztos, hogy nem a főcímdal lett a legnagyobb sláger, hanem ez:
www.youtube.com/watch?v=mA4W1Ayd1jE

És azóta is imádják, hallgatják, és persze használják új filmekben is (Shreck valahány)

Rothgo 2014.09.06. 16:27:14

Azt a megjegyzést, hogy a Simple Minds-nak soha többé nem volt ismert dala az említett "Don't You (Forget About Me)"-n kívül, egy kicsit erősnek érzem. Szinte minden pop-rock bandának vannak mindenki által (el)ismert számai, amik bármikor felférnek egy "sláger rádiós" válogatásra, és sokan valóban azzal az egy dallal azonosítják őket. Korántsem biztos azonban, hogy ezek egyben a legerősebb produktumaik is. Persze, szubjektív megjegyzésként teljesen rendben van, ha úgy fogalmazol "őszintén szólva, én más számot nem is ismerek tőlük", de általánosításként akkor sem teljesen kóser.

GrofZero 2014.09.06. 20:49:53

Queen - Who Wants to Live Forever (Hegylakó)
Szerintem ez a zene állati nagyot dobott a filmen...

Globetrotter2014 2014.09.06. 23:59:29

@GrofZero: Akkoriban a Princes of the Universe nagyobbat szólt, de legnagyobb dolog az volt, hogy a Quuen az egész filmzenét kísérte, nem csak egy martekingvideót adott ki az MTV-nek.

"Simple Minds jegyzi, akiknek soha többé nem volt ismertebb daluk".EZ valami vicc? Belfast Childnem rémlik? GLittering Prize? Egy egész korrekt Best of albumuk volt vagy 20 éve...ÉS azóta is aktívak...

Azért a Flashdance kimaradása elég ciki, mégha a dal nem is szépen öregedett...:)

És szerintem a Terminator egyik filmzenéje is ide kívűnkozik (amit a Technoir-ban játszanak): www.youtube.com/watch?v=drM57_NquvA

Rodolfo63 2014.09.07. 01:04:27

jajdejó poszt lett ez

szabo.kata 2014.09.07. 19:15:52

@Globetrotter2014: de a Flashdance ott van :). Amúgy persze tudom, hogy voltak más számai a Simple Minds-nak, de szerintem akkorát nem tudtak dobni többet, mint ez a dal. Nekem végtelenül egyszínű az a zenekar és mivel elégé személyes véleményen és meglátásokon alapulnak a posztok itt, nem kell általános igazságnak venni amit írok :).

szabo.kata 2014.12.28. 22:38:49

@Gringo: úgy, hogy az egy sorozat ;)

dnes.molnr 2015.12.05. 21:16:54

Hattttalmas ez a poszt!!!
süti beállítások módosítása