charivari

8 album, amitől garantáltan ünnepi hangulatod lesz

2015. december 21. - szabo.kata

Tavaly egy mixtape-et készítettem a kedvenc karácsonyi dalaimból, most pedig olyan albumokat gyűjtöttem össze, melyekkel még az utolsó ajándékkereső rohangálásban is könnyű az ünnepre hangolódni. Szeretem, ha klasszikus, swinges, inkább amerikai zenék mennek ilyenkor otthon, mert egyszerűen jó őket hallgatni és mindenféle erőlködés nélkül giccsmentes csillogást hoznak a fa köré. Persze a nagy öregek, mint Sinatra vagy Louis Armstrong mellett lesznek újabb lemezek is a sorban, de a modoros Mariah Carey, Zséda vagy Diana Krall lemezeket itt ne keressétek. Egy tömör kis válogatás következik, amiből a legtöbb album remélem nálatok is betalál! (Kattintsatok az albumcímekre és már indul is a móka a Spotifyon!)

bing-crosby-frank-sinatra-christmas-wallpapers-61.jpg

Christmas With The Rat Pack

Tökéletes lehet indításnak a legnagyobbakkal, mint Dean Martin, Frank Sinatra és Sammy Davis Jr. Csak a klasszikusok, zseniális előadásokban, szóval elő sem fordulhat az, hogy az ember unottan továbbléptet. Helyette inkább elkezded majd dúdolni velük, úgy a harmadik szám után.

ratpack.jpg

 

Bing Crosby - Merry Christmas

Igazi old school időutazás az amerikai karácsonyozás nagyágyújával. Az Egyesült Államokban Crosby neve gyakorlatilag összeforrt a karácsonyi szórakoztatással, ami persze nem véletlen. Nem éppen mai darabról van szó, hiszen 1945-ben adták ki, de máig megállja a helyét.

merryxmas_crosby606.jpg

 

Louis Armstrong and Friends - What a Wonderful Christmas 

Louis Armstrong mindig jókedvre derít. Valami olyan kedves bájjal és mégis elképesztő menőséggel énekel, hogy a legcsöpögősebb karácsonyi himnuszokba is belecsempész egy kis lazaságot. Szerencsére egy egész albumnyi ilyen átdolgozása van, úgyhogy készülődés közben van mit elővenni.

 

Frank Sinatra - A Jolly Christmas from Frank Sinatra

A Hang előadásában egyetlen ünnepi dal sem lehet rossz, még a Jingle Bells is művészi szinteket súrol. Franknek tulajdonképpen kötelező volt kiadnia egy karácsonyi válogatást az előzőek fényében, hál' istennek, meg is tette!

frank.jpg

 

The Brian Setzer Orchestra - Rockin' Rudolph

Ha valami nem tartozik az unalmas karácsonyi albumok kategóriájába, akkor ez tuti nem. A zenekar olyan pörgős anyagot hozott össze az ünnepekre, hogy ezekre a dalokra tényleg mehet a tánc a fenyőfa körül az ünnepi puncsok után.

rockin.jpg

 

She & Him - A Very She & Him Christmas

Zoey Deschanel és M. Ward párosa finoman nyúlt a jól ismert dalokhoz. Meghagyták a hangulatukat, ugyanakkor vittek az egész koncepcióba valamit a saját stílusukból. Így egy remek album jött össze, ami mentes a sziruptól, de mégis illik az adventi időszakhoz.

she-him.jpg

 

Tony Bennett & Lady Gaga - Cheek To Cheek

Ugyan nem kifejezetten karácsonyi album, de attól még ünnepi hangulatba hozhatja az embert, és meg is teszi. Hiszen a swing, ha ennyire kifinomultan művelik, mindig magasztos lesz, ami nagyszerű aláfestés a családi és baráti összejövetelekhez is. Egyébként elénekelték együtt a Winter Wonderlandet is, nyilván tökéletesen.

tony-bennett-lady-gaga-nature-boy.jpg

 

Yann Tiersen - Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain

Az Amelie csodálatos élete című filmnek ugyan még annyi köze sincs a karácsonyhoz, mint Lady Gaga és Tony Bennett előbbi albumának, de ez egy szubjektív lista, szóval szerintem nagyon is kapcsolódik ide. Mert cuki, kedves, imádom csomagolás közben hallgatni, és ettől akkor is karácsonyi hangulatom lesz, amikor nagyon nincsen olyan kedvem.

amelie.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr228187294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2016.08.01. 15:47:08

nincs Spotify-om. :(
süti beállítások módosítása