charivari

10 popsztár, aki nélkül egészen más lett volna a 80-as évek

2016. december 29. - szabo.kata

A 80-as évek zenéje a gyengém, kár lenne tagadni. Talán a véremben van, mert akkor születtem, és babakoromtól ez vett körül az MTV-nek köszönhetően. És most, hogy Prince után George Michael is elment, elgondolkoztam: kik is azok a popelőadók és együttesek, akik nélkül egészen más lett volna a '80-as évek. Ők ketten rendesen meghatározták az évtizedet, a divatot, a hangzást és a tinilányok vágyának tárgyát, de gyűjtöttem még melléjük 8 megkerülhetetlen zenei produkciót. Íme az én tízes listám!

9382341_orig.jpg

George Michael

Egyrészt ott a Wham!, kettesben Andrew Ridgeleyvel, meg sok-sok gigaslágerrel, min a Club Tropicana, a Careless Whisper vagy a Wake Me Up Before You Go-Go. És ha ez nem lenne elég, akkor egy olyan duóról beszélünk, ami akkoriban még Kínát is meghódította, akkora volt és mindenkinek rózsaszín sort, meg melírozott haj kellett miattunk. A Wham!-et követően pedig Michael szólóban vált ikonná, már első saját lemezének, a Faith-nek köszönhetően. Az énekes és dalszerző hatalmasat dobbantott az albummal, és nem csak, hogy 12 hétig vezette a Billboardot és adtak el belőle több, mint 25 millió példányt világszerte, de a hozzá járó körítéssel is dominált. Egyszerre nagyon menő lett a Levi's farmer bőrdzsekivel, meg napszemüveggel - és ez csak a kezdet volt.

Prince

Egy zenei zseni volt, semmi kétség, ahogyan azt is nehéz megkérdőjelezni, micsoda jelenség volt a '80-as években és tett le a Purple Rain-nel egy olyan lemezt az asztalra, ami az évtized egyik legkiemelkedőbb darabja. Prince egyedi volt és gyakorlatilag utánozhatatlan (másolni persze nem nehéz, hiszen annyi manírral és parodizálható aprósággal rendelkezett), aki 2016-os haláláig dolgozott. Furcsa öltözékeivel, zenekaraival, klipjeivel és persze dalaival helyet követelt a szintikkel átitatott '80-as években a funknak és a soulnak - baromi nagy szerencsénkre! De stílust tekintve nehéz beskatulyázni: Prince volt, és kész.

Michael Jackson

Ha már szó volt bőrdzsekiről: Jackson előbb a pirosat, majd a feketét is divatba hozta. Ahogyan sajátos táncát, a nyilvános farokmarkolászást, vagy a plasztikai beavatkozások gátlástalan kiaknázását... és még sorolhatnám a bulváron túl. Prince-hez hasonlóan elképesztően termékeny és megújuló előadó volt, akinek csak a '80-as évekbeli slágereinek és külsőségeinek szentelni kellene egy bejegyzést. Jelenléte teljesen átjárta az évtizedet, mindig olyan nagyszabású dolgokat csinált, legyen szó klipekről vagy éppen turnékról, melyekre oda kellett figyelni - és amiket nagyon szerettek mások utánozni. Hatalmas imádat vette körül, és kultusza máig nem lett kisebb, bár már 2009 óta nincsen köztünk.

Madonna

A sok férfi között egy nő, aki elképesztő kitartással és munkával kitaposta magának a sikert a '80-as években és lett sztár egészen napjainkig. Bár fénye kicsit megkopott és inkább bénázik, mint, hogy lépést tartson a korral, netán irányítsa is, azért bőven van mire büszkének lennie. Madonna határozottságával kézben tartotta az évtizedet és szakadt farmereivel, sokszínű hajával diktálta a divatot - pedig először sokan nem értették, mit is akar a ma már kultikusnak számító megjelenésével. Életművének a '80-as évekre terjedő időszaka szép ívvel megy át a '90-es évekbe, sok órát igényel mire átrágja magát rajta az ember, de öröm nézni a régi videókat és hallgatni a tökéletes popdalokat.

Phil Collins és a Genesis

Phil Collins számomra a tökéletes antisztár a valószínűtlen hős, aki se szexi nem volt, de még táncolni sem tudott, mégis milliónyi lemezt adott el szólóban és a Genesis tagjaival együtt is. Mert jó dalszerző, emlékezetes forma és azért nagyon tud énekelni (meg dobolni is). Legyen szó éppen az Against All Odds-ról vagy éppen a Land of Confusion nagyon menő klipjéről, teli volt Collinsszal a '80-as évek és jócskán odatett a hangzásának is, aztán pedig elkezdet dolgozni a következő évtizeden.

Sting és a The Police

Sting azért már lényegesen jobban fest a képernyőn, mint Phil Collins, viszont az azért közös bennük, hogy jól felismerhető hangjuk és hangzásuk van, és mindketten nyomultak szólóban és zenekarral is. Sting a Police-szal lett ismert, akkor még nem annyira vegytiszta popzenei vonalon, majd szólóban már népszerűbb stíluskanyart vett és leginkább a szofisztikáltabb pop világában merült el. Nagyon jó évtizede volt a '80-as években a megnyerő hangú énekeseknek, passzoltak a korszak nagystílű dalaihoz.

Whitney Houston

Persze azért a csajokat sem kell félteni, mert a gigasztár Madonna mellett azért voltak a kornak kiemelkedő énekesnői, főleg amikor az elképesztő hangokról beszélünk. Egyikük Whitney Houston, aki 15 évesen már Chaka Khan vokalistája volt, majd 22 évesen kihozták első albumát és egy év alatt pop, vagyis inkább r&b csillag lett belőle. A nyolcvanas években az egyik legjobban kereső előadó lett, amit rögtön a '90-es évek legelején tetézni tudott a Több, mint testőr zenéjével. Hangja egyedülálló erejű és terjedelmű volt, igazi ritkaság.

Tina Turner

Tina Turner Whitneyvel ellentétben nem a '80-as évek fiatalja, sőt. Ő amikor az évtizedben szólóban is vissza tudott térni Ike-kal való házassága és közös sikerei után, gyakorlatilag újra feltalálta magát 40 fölött, ami azért nem semmi. Persze ilyen személyiséggel és hangi adottságokkal semmi nem lehetetlen, így Tina ikon lett a harmadik évtizedben is, amiben zenélni kezdett. Hatalmas haja, őrült jó lábai őt is a legnagyobb bevételeket hozó hírességek közé repítették, miközben olyan korszakos kultfilmekben szerepelt, mint a Mad Max sorozat.

A Duran Duran

A Duran Duran volt a '80-as években A fiúbanda. Jól néztek ki, profi volt a dizájn és mindig a legizgibb klipeket tálalták. Amikor arról beszélünk, hogy milyen klisékből kell összerakni egy tipikus számot az évtizedből, akkor elég elővenni egy Duran Duran slágert és mindent meg is kapunk benne. Persze ettől még nem lesz rossz vagy értéktelen, mert nem csak divatosak voltak, hanem irányadók is. Minden popegyüttes olyan sikeres akart lenni mint ők, másolták az effektjeiket, a dallamaikat és természetesen a megjelenésüket is. Mégis csak nagyon kevesen értek fel hozzájuk - hiszen nem lehetett mindenki olyan tuti, mint a Duran Duran, na!

A Bon Jovi

Fura lehet, hogy egy popzenei listába beleteszem a Bon Jovit, de meg tudom indokolni a dolgot. A '80-as években a hair metal tulajdonképpen popzenei magasságokba ért, hiszen ugyanolyan népszerűek voltak a stílus előadói, mint egy szintitpop banda (még akkor is, ha ez valahol még mindig szubkultúrának számított). Sőt. Stadionokat töltöttek meg, és a hair metalhoz tartozó külső stílusjegyek a divatba is beszivárogtak - nem is kicsit. A Bon Jovi az MTV sztárja volt a Deff Leppard, a megújult Aerosmith, a Mötley Crüe és a többiek mellett. Ezek a zenekarok vitték a legtöbb csajt és adták el akkoriban a legtöbb lemezt, szóval jogosan követelnek egy szeletet a '80-as évek pop sikertörténetéből. Főleg a Bon Jovi, ami a Slippery When Wet albummal beírta magát a nagykönyvbe, ahogy kell, és talán a legközelebb is áll a kor jól felismerhető zenéjéhez.

És akkor így, hogy vége jöhet, hogy ez, meg az mégis miért nincsen a listán. Mondjuk hova lett Bruce Springsteen vagy éppen David Bowie, esetleg a U2 vagy a Depeche Mode?  Ők nem feltétlen eben a korszakban voltak nagyon meghatározóak, hanem úgy általában mindig a létezésük alatt. És, hogy hol van még az A-HA, az INXS, a Talking Heads, a Toto, Billy Idol, Peter Gabriel, egy rakás kisebb előadó, meg félszámos zenekar és az egymást koppintó bandák? Úgy válogattam, hogy az alapokat szedtem össze, akikből szerintem a többiek az évtizedben sokat merítettek. Persze nem lehet teljes egy ilyen rövid lista, és nyilván azt tükrözi, ami szerintem van - szóval jöhetnek a kiegészítések! És még egy gondolat: ne feledkezzünk meg az olyan nagyszerű producerekről, mint Giorgio Moroder vagy Nile Rodgers és a többiek, akik leginkább a háttérből befolyásolták nagyon durván azt, mégis hogyan fog szólni a '80-as évek. Hát azt kell mondjam, elég jól szólt!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor pedig kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr1412079193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Tóth 2016.12.29. 14:57:18

Minden hasonló lista szubjektív és nem érdemes vitatkozni vele.

Azonban, ha úgy gondolkodom, hogy a popkultúrára mekkora hatással volt az adott szólista vagy együttes, akkor én a listából kivenném Bon Jovi-t.

És függetlenül attól, hogy én szeretem vagy nem szeretem, én betenném
- Queen és Freddie Mercury: A '80-as években adtak ki remek lemezeket.
- Depeche Mode: Lehet őket nem szeretni, de hatásuk az elektronikus zenére megkerülhetetlen.
- Metallica: Nagyon távol állnak tőlem, de tudom, hogy akkoriban meghatározóak voltak.

És nem mellékesen: R.E.M. az alternatív rockban, David Bowie a popzenében akkoriban meghatározó volt, valamint akkoriban a Hip-hop területén is volt erős felhozatal.
-

Void Bunkoid 2016.12.29. 14:59:36

Csak megjegyezném, hogy Madonna a punkos-tépett ruháival meg színes frizuráival (kezdetben, még mielőtt valóban ezt az erkölcstelen Madonna-szerepet fel nem vette) egyáltalán nem volt eredeti, hanem a már jóval Madonna előtt is ezt a vonalat nyomó, ám a középutas rágógumivonalnál jóval elvontabb-bolondabb világot képviselő Cyndi Lauper farvizén evezgetett, csak ő még rátett egy lapáttal, így végül népszerűbb is lett nála.

degeco 2016.12.29. 15:12:00

Stingnél kellett volna befejezni a listát. Mar vártam, hogy hanyadik lesz a Dolly Roll meg az R-go

szabo.kata 2016.12.29. 15:49:51

@Péter Tóth: imádom a Depeche Mode-ot, és egyetértek azzal, hogy az elektronikus zenére vonatkozó hatásuk óriási a '80-as években, de nekem inkább a '90-es évekkel együtt teljesedik ki a dolog. A Queen pedig már rockzene, ahogy a Metallica pedig főleg. Hatásuk vitathatatlan, de az már egy másik lista lenne :)

szabo.kata 2016.12.29. 15:50:30

@degeco: well, azért Tina Turnert vagy Whitneyt szerintem ne hozzuk egy szintre a Dolly Roll-lal :D

szabo.kata 2016.12.29. 15:52:29

@Void Bunkoid: Cindy Laupert nagyon bírom, de Madonna szerintem jóval átfogóbb. És igen, a nagy meghatározósághoz pont az az a plusz egy lapát hiányzik nála. A '80-as években sokszor volt középpontban, de nem ő az, aki elsőre eszembe jut. Nálam legalábbis így van.

E.T.A. 2016.12.29. 16:01:08

Szerintem a Depeche Mode a 80-as években is meghatározót alkotott, a legnagyobb - mai napig játszott - slágereinek fele az 1981-1987 közötti időszakból van, pl: Just Can't Get Enough, Everything Counts, Master and Servant, People are People, Shake the Disease, Question of Time, Strangelove.
Kár volt kihagyni, mert az 1984-es Some Great Reward, az 1986-os Black Celebration és az 1987-es Music For The Masses a 80-as évek meghatározó lemezei voltak.

William Kidd 2016.12.29. 16:01:56

A Depeche Mode Magyarorszagon teljesen alap. :-) The Cure szinten klasszikus.

Dr_utcai_arcos 2016.12.29. 17:07:20

@szabo.kata: persze, sokan a 90-es éveben kaptak csak rá, de középiskolában Depecse volt már a 80-as évek közepén. És amikor Jugoszláviában megvettük a 101-t...a sofőr biztos szeretett minket hazafelé, mert más nem szólhatott :). Pedig volt Eddás és Pokolgépes is a buszon :D!

egy igazi barom vagy mária 2016.12.29. 17:24:15

Duran Duran???? A belinkelt 2 számot még nem is hallottam soha.
80as évek Modern Talking nélkül?

zvuf 2016.12.29. 19:15:09

Alphaville, Culture Club, Kajagoogoo, A-ha, Blondie? Pet Shop Boys, Eurhytmics, Spandau Ballet, Depeche Mode,Lionel Richie, Joe Cocker, Simply Red....stb....

no wonder 2016.12.29. 20:56:15

Na ja. Kivenném Bon Jovit, helyette Guns N' Roses mondjuk. Tina Turner jó volt, de semmi divatot, vagy nagy hacacárét nem csinált. már akkor is vén banya volt. :-) Phil Collins, Police? Ugyan már....Nagyon réteg zene volt, unalmas dalokkal. A Depeche Mode viszont a 80-as években volt csücsponton, amikor még Alain Wilder volt az egyik húzóerő. pronce zenéjét sosem értettem, igaz, hogy a Purlpe Rain mindent visz,, de kb . ennyi. Aki, illetve akik divatot csináltak, és nincs a listán: Kajagoogoo, ( Limahl) Mindenkinek olyan haja volt, akinek jó volt a fodrásza! :-) , Human League, Queen, U2, Boy George, illetve Culture Club, A Flock of Seagulls, Frenkie Goest to Hollywood, Dead or Alive, stb....

gigabursch 2016.12.30. 09:27:28

@szabo.kata:
Whitney elbújhat a DollyRoll mögött.
süti beállítások módosítása