charivari

5 turné, ami miatt visszamennék az időben

2017. február 23. - szabo.kata

Tuti voltatok már úgy vele, amikor egy koncertfelvételt néztetek, hogy ha valamiért érdemes lenne feltalálni most azonnal az időutazást, akkor ez lenne az. Teljesen megszállottja tudok lenni a kedvenceimnek és rengetegszer képes vagyok megnézni ugyanazokat a koncerteket újra meg újra. Miközben azt mantrázom, bár születtem volna korában. Mondom, melyik az az öt turné, amiről beszélek!

u2zooontage.jpg

U2 - Zoo TV Tour

A U2-nak gyakorlatilag minden korábbi turnéjára visszarepülnék, amire nem volt szerencsém elmenni (és sajnos jó sok ilyen van). Simán mehetne a PopMart, a Joshua Tree turné, de még a 360 is, viszont a Zoo TV Tour az, amiért a leginkább fáj a szívem. Mert annyira elemében volt a zenekar, olyan elképesztő volt a színpad és olyan legendás jelenetek fűződnek hozzá, amik örök érvényűvé tették. Elég csak több személyiségére, a Flyra és MacPhistóra gondolni, vagy a gyönyörű hastáncosnőre, aki The Edge felesége lett...és akkor még nem beszéltem a botrányos telefonhívásokról. Azt hiszem, hogy a U2 ezzel a turnéval megmutatta, hogyan kell koncertezni a '90-es években.

Depeche Mode - Music For The Masses Tour

Az nem biztos, hogy ez a DM legjobb turnéja, és egy csomó nagy igazán jó zenéjük még meg sem született ekkorra, de a 101 koncertfilm miatt teljesen bele voltam szerelmesedve ebbe az időszakba. Minden percét képes vagyok felidézni, és nagyon lettem volna azoknak a srácoknak a helyében, akik a filmben szerepeltek. A nagyrészt a Rose Bowl arénában felvett doku azt akarta megmutatni, mekkora lett a Depeche a 80-as évek végére, milyen elkötelezett rajongói vannak, és nagyjából hol foglal helyet a kor popzenéjében. Szerintem imádnivaló az egész, így ha még nem láttátok, érdemes felírni!

INXS - Summer XS Tour

Az INXS erősen nyitotta a '90-es éveket, ez a turné elképesztő! És most tényleg nincsen szó túlzásokról. Bőven elég, hogy elinduljon a LIve Baby Live címmel megjelent koncerfilmen és albumon a Guns In The Sky és a zenekar, no meg Hutchence egyből visz magával. A lendület pedig nem is áll meg a végéig. Hutchence karizmája van, akinek túl sok is lehet, számomra inkább lenyűgöző - és főleg miatta sajnálom nagyon, hogy ilyen INXS koncertre már tuti nem jutok el.

Sade - Lovers Rock Tour

Sade nem hangos, Sade finom, nyugodt, de nagyon, nagyon erős. Ez a kombináció a Lovers Rock Tour tökéletessége is. Az ebből készült Lovers Live filmet máig bármikor megnézem és hallgatom, mert nem csak az énekesnő, de a zenekara is csodálatos. És a dalok! Így talán még jobban is szólnak, mint lemezen.

Tina Turner - Twenty Four Seven Tour

Tina Turnert az az előadó, aki élőben hatalmas igazán. Egy jelenség, akihez kevesen érnek fel, 2000-es Twenty Four Seven turnéja tehát nem véletlenül írta be magát a történelembe. Az év legnagyobb kasszasikere volt zenei téren és soha, egyetlen szólóelőadó sem adott még el annyi jegyet egy turnéra, mint ő. Le a kalappal ez előtt és az előtt is, amit a színpadon művelt. Emellett akkor néztem volna még meg nagyon, amikor az Ike-os időkben előadta magát.

Tudnám még folytatni a sort Bruce Springsteen bármelyik turnéjával, vagy a Guns Use Your Illusion állomásaival, esetleg a Dire Straights Alchemy alapanyagával. Sőt, megnézném azokat az időket, amikor a The Clash vagy a Ramones még kis klubokban játszott, az Oasis tagjai még szóba álltak egymással, amikor a Metallica levitte Moszkva fejét vagy The Doors és a Zepp húzta a közönséget és a Nirvana meglátogatta Pestet. Nyilván bármelyikre beneveznék. De a fentiekkel kezdeném.

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr9612286139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zizi6785 2017.02.24. 18:03:07

Az Oasis-ért nem kár, de a többivel egyetértek :)

Jenci77 2017.02.24. 18:50:40

A U2 ZooTV pont a legjobbkor jött :) Köszi!
A kép a nagy tévén, a hifi bömböl. :)
süti beállítások módosítása