charivari

Párizsból, Párizsról, Párizsnak - Dalok, amiket a francia főváros ihletett

2014. május 08. - szabo.kata

A Little Dragon most mutatta be új kislemezéhez, a Paris című dalhoz készült klipjét, ami eszembe juttatta, hogy egészen sok remek számot ihletett már a francia főváros. Nem kicsit kedvelem Párizst és kevés olyan nagyváros van, amiről ennyit énekelnének vagy ennyi klipnek szolgálna háttérként, ezért összeválogattam olyan jellegzetes és számomra kedves dalokat, amiktől már vennétek is a repülőjegyet azonnal. Plusz jön néhány olyan klip, is ahol a dalnak köze nincsen a városhoz, csak jólesett az előadóknak Párizsban virítani. Úgyis tavasz van, tudjátok, szerelem, Párizs a szerelem fővárosa stb... teljesen aktuális a téma!

Little Dragon - Paris

Nyilván a poszt ötletadója az első. A dal és a klip is nagyon friss, a Little Dragon kapcsolódó új albuma, a Nabuma Rubberland pedig május 12-én jelenik meg. Ha a többi dal is ilyen, akkor fincsi lesz.

Morissey - I'm Throwing My Arms Around Paris

Ugyan Morrissey-től legtöbbször a hideg ráz, ezt a számot nagyon szeretem, meg az albumot is (Years of Refusal), amin szerepel.

Ladyhawke - Paris is Burning

Ladyhawke az egyik titkos kedvencem, akinek Paris is Burning című dala is szívcsücsök, érdemes egyébként azt az énekesnő nevével megjelent albumot is újrahallgatni, amin megtalálható.

Friendly Fires - Paris

Ha párizsos dalok, akkor ez benne van a top 5-ben, ami azonnal eszembe jut. Tinglitangli, olyan mintha a 60-as években lennénk valami hippibulin a nagyvárosban.

Jay-z ft. Kanye West - Ni**as In Paris

Oké, ez az egyik kedvenc sétálós számom, mert mindig kurvamenőnek érzem magam tőle. Ennyi. Van egyébként belőle egy Pitbull verzió is, Latinos in Paris címmel...-.-

Catherine Deneuve - Paris Paris

Nyilván kihagyhatatlan a színésznő Malcolm McLarennel felvett száma. A klip is annyira francia.

ABBA - Our Last Summer

Szégyen vagy sem, én szeretem az Abbát és nagyszerűen végig tudom énekelni az egész Mamma Mia! filmet, ha senki nem hallja. Az Our Last Summer abban is felcsendül és talán Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard és Colin Firth előadásábn még sokkal jobb.

Smokie - I'll Meet You at Midnight

Sajnos erről a számról már mindig a teleshop reklám fog eszembe jutni, amiben az összes slágerüket hirdették X darab cédén a német RTL-en '95-ben.

Ella Fitzgerald & Louise Armstrong - April in Paris

Örök klasszikus, amit millióan feldolgoztak, de talán ez a változat belőle a legjobb. Fitzgerald egyébként szuperül énekli az I Love Paris-t is.

Edith Piaf - Sous le ciel de Paris

Piafnak rengeteg dalát ihlette a francia főváros, ez közülük az egyik leghíresebb.

Lana Del Rey - Paris

Oké, Lanának muszáj volt, hogy legyen dala Párizsról. Rohadtul közhelyes ugyan, de tényleg van.

Természetesen rengeteg dal van még, amit itt fel lehetne sorolni, de például olyat, mint a Carneval De Paris, vagy a Modern Talking párizsi dala, nem voltam hajlandó ide kitenni. Aki még tovább böngészne Párizshoz kapcsolódó dalok között, annak itt találtam egy elég terjedelmes listát, mert a Wikipedia csodálatos. És akkor most jöjjön még pár híres klip, egyenesen Párizsból (francia videókat nem tettem most ide mert azokból kismillió ilyen van nyilván): 

Duran Duran - A View to a Kill

Kémjátszma "A" tornyon.

Mariah Carey - Say Somethin'

RnB, csillogó Eiffel, limó, giccs.

Adele - Someone Like You

Ez éppen olyan, mint egy házi turistavideó.

Taylor Swift - Begin Again

Szintén giccs, csak Taylor Swiftesen.

Savage Garden - Truly Madly Deeply

Talán a legkevésbé klisés párizsi klip, de itt meg a dal giccses.

Bloodhoung Gang - Bad Touch

A sort pedig a legtutibb videóval zárom, amit valaha Párizsban forgattak. Én már utaznék!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr486135033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ensorcelant 2014.05.18. 15:36:59

És hogyan maradhatott ki a legendás J.G.?:
www.youtube.com/watch?v=2s30gmG1ZAE
Akit annyira megihletett Párizs, hogy egész Velencéig elutazott miatta!

szabo.kata 2014.05.18. 15:50:49

@ensorcelant: uramisten tényleg, pedig igazi hazai kuriózum!
süti beállítások módosítása