charivari

Csodás színes képek a Van, aki forrón szereti forgatásáról

2018. április 10. - szabo.kata

A Van, aki forrón szereti az a film, amit tényleg bármikor meg tudok nézni. Az egyik kedvencem úgy általában, nem csak, mint vígjáték. Utóbbinak zseniális, ahogyan a fő karakterek is, akiket olyan színészek játszanak, mint Marilyn Monroe, Tony Curtis vagy Jack Lemmon. A film legendájához a fekete-fehér megvalósítás is hozzátartozik, de most végre találtam egy csomó nagyszerű képet a forgatásról színesben. Így is érdemes megnézni, milyenek voltak a ruhák, a helyszínek, no meg a sztárok, amikor készült a film!

some_like_it_hot_color_31.jpg

Billy Wilder 1959-es filmjét a mai napig a legjobb vígjátékok között tartják számon, nem egy helyen pedig meg is választották mind közül a legjobbnak. A Van, aki forrón szereti műfajában valóban megkerülhetetlen. Olyan film, amit akármennyiszer is láttunk már, mindig tudunk rajta újra nevetni. Hiszen ülnek a pénok, nem fáradtak, nem régiesek, hanem inkább örökérvényűek és igazi klasszikusok. Wilder maga ezt mondta róla: "Csináltam jobb filmeket is, de egyik sem tölt el akkora elégedettséggel, mint a Van, aki forrón szereti. Ez minden tíz-tizenöt évben egyszer sikerülhet csak: tömve vannak a mozik, és az emberek dőlnek a röhögéstől. Éreztem, hogy sikerült." Teljesen egyet tudok vele érteni.

A film talán azért is működött annyira, mert merte keverni a vért, erőszakot és humort, amire akkoriban nem igazán volt példa. Ez persze kellett ahhoz, hogy a gengszterkorszakot vissza tudja hozni, és meg tudja idézni a korábbi alvilági hősöket felvonultató filmek hangulatát - természetesen sokkal viccesebb formában. Wilder nagyszerűen válogatta meg színészeit, akik közül Monroe már hatalmas sztár volt, mellette pedig Curtis és Lemmon is halhatatlan lett. Utóbbival Wilder még többször dolgozott is együtt. A hármas a vásznon nagyszerűen működött, még akkor is, ha a forgatásokat megnehezítették Monroe kirohanásai és késései (vaamint állítólagos terhessége, Tony Curtis szerint éppen tőle). És, ha valakit még muszáj megemlíteni, akkor az a milliomos, Osgood figurája, akit az idős kabarészínész, Joe E. Brown játszott. Neki ez volt az utolsó fontos szerepe, de legendássá vált a film végső jelenetében "Senki sem tökéletes" zárómondatával.

A Van aki forrón szereti eredetileg színesfilm lett volna, Monroe szerződésében is ez szerepelt, ám a nővé maszkírozott Lemmon és Curtis sminkkel borított arca zöldes árnyalatot mutatot a filmkockákon. Így Wilder meggyőzött mindenkit, hogy jó lesz az fekete-fehérben is. sőt! Így sokkal jobban érvényesülhet benne a gengszter történetszál is. Igaza lett, ma már el sem lehetne képzelni máshogy. Viszont azért nagyon érdekes megnézni ezeket a színes képeket a forgatásról, és jó látni, hogyan is nézett ki Monore mindent-és-semmit mutató emlékezetes ruhája, vagy éppen Lemmon és Curtis női arca színesben!

some_like_it_hot_color_19.jpg

some_like_it_hot_color_20.jpg

some_like_it_hot_color_21.jpg

some_like_it_hot_color_1.jpg

some_like_it_hot_color_10.jpg

some_like_it_hot_color_11.jpg

some_like_it_hot_color_12.jpg

some_like_it_hot_color_13.jpg

some_like_it_hot_color_14.jpg

some_like_it_hot_color_15.jpg

some_like_it_hot_color_16.jpg

some_like_it_hot_color_18.jpg

some_like_it_hot_color_2.jpg

some_like_it_hot_color_3.jpg

some_like_it_hot_color_4.jpg

some_like_it_hot_color_5.jpg

some_like_it_hot_color_6.jpg

some_like_it_hot_color_7.jpg

some_like_it_hot_color_8.jpg

some_like_it_hot_color_9.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr9813814472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrus Rosidus Maximus 2018.04.12. 06:43:14

Norma Jeane Mortenson vagyis Marilyn Monroe az 50-es évek egyik ikonja volt, generációk szex-szimbóluma. A van aki forrón szeretiért Goden Globe -ot kapott. Alig 36 évet élt öngyilkosságáig.

BigTJoe 2018.04.12. 07:25:45

Tudtommal Jack Lemmon játszotta a milliomost...

BigTJoe 2018.04.12. 07:31:29

Legalábbis fogadni mertem volna...

gaszton42 2018.04.12. 07:37:09

@Big_Joe: Rosszul tudod, A milliomos volt az aki Jack Lemmon női alteregójába bolondult bele, a film végén segített megszökni a motorcsónakján a többieknek, de eközben is fűzte tovább Jack Lemmon-t, aki kétségbeeesve mondta "de hiszen én férfi vgyok", amire az Joe E. Brown által játszott milliomos mondott valami olyat hogy "nem baj, senki sem tökéletes".

Venesz 2018.04.12. 08:42:04

@BigTJoe: Jelen esetben vesztettél volna.
süti beállítások módosítása