charivari

Ezeket a dalokat imádtuk tavaly - magyar zenészek kedvencei

2015. január 03. - szabo.kata

Mielőtt nagyon belekezdenénk 2015-be, előbb hazai zenészektől kaptok egy kis útravalót tavalyról. Ismét megkértem ugyanis sok előadót, akik a legkülönfélébb műfajokban tevékenykednek, hogy mondják el, milyen dalokat szerettek igazán 2014-ben. A skála tehát megint nagyon széles, akár csak a karácsonyi posztnál, így a számok sem egyformák, sőt. Lesz miből válogatni, és lesz mivel nekivágni 2015-nek - Lássuk!

2014yr.jpg

 

Fluor Tomi

Chlea - Romanticise - "Gondolom tök csajos ilyet hallgatni, de én ezt imádtam. Szerelmes vagyok a 80-as évek hangzásába és ez pont az. Pont úgy, ahogy kell. Imádnám, ha lennének hasonló női előadók itthon. De szívesen csinálunk is valakiből 80s csajt, jelentkezni ér!"

Panama - Always - "Az It's Not Over óta fanatikus módon imádom a Panamát. Botrányosan jó, magáért beszél. A zenei arculat, a képi világ a lehető legközelebb áll hozzám. És néha kicsit én is megijedek, mikor az addig messziről integető szerelem túl közel jön hozzám."

Dirty Vegas - Setting Sun - "Eléggé álomszerű volt az idei nyaram, ebben nagy szerepe van a "Setting Sun"-nak. Örülök, hogy életem filmzenéje lehetett idén."

 

Csoma Viki (Alvin és a Mókusok)

"2014 kedvence?! Ez nagyon nehéz dolog, de ha egyetlen számot kell mondani, ami idén jött ki, akkor az Enter Shikaritól a The Last Garrison nagyon tetszik. Illetve a Lagwagon új albuma, amit nagyon vártam már!"

 

Jakab Péter (Jazzékiel)

Nála a Néhai Bárány Egypercese volt az abszolút kedvenc. "Okos szöveg pózolás nélkül. Az egyetlen hibája, hogy nem játszotta szarrá a rádió. Vagyis inkább az a rádiók hibája."

 

Szepesi Mátyás (Konyha, Magashegyi Underground)

Ty Segall - Feel - "Last minute kedvenc, Haller Dani barátom "rakott rá" Ty Segallra decemberben. Úgy általában elég gyenge éve volt ez a gitárzenének, jellemző hogy egy 26 éves srác jobb lemezt csinált mint a rockzene mai pápái (The Black Keys, Jack White, Foo Fighters)."

Szabó Balázs Bandája feat. Julie Rens - Hétköznapi - "Ritka kegyelmi pillanat - évente max kétszer következik be - amikor egy dalt nem tudok objektíven, "szakmailag" hallgatni, mert az érzelmi hatása elsöpör. Na ez ilyen. És nagyon büszke vagyok rá, hogy egy barátom írta."

 

Makó Dávid (The Devil's trade, HAW)

Pontiak - Surrounded by Diamonds - "Nagyon kevés lemez volt idén ami felkeltette a figyelmem. Az új Wovenhand volt az egyik, de az utólag csalódás lett. A Pontiak Innocence lemeze a másik. Ráadásul az év legjobb hazai koncertjét is ők adták, aminek a végén még egy ajándékot is kaptam tőlük, vagy inkább rajtuk keresztül. Három tesó, imádják amit csinálnak, és úgy csinálják, ahogy nagyon kevesen tudják: őszintén, szívből, a megfelelni vágyás bűze nélkül. Ennek a zenének nyirkos föld illata van. "

Okkult Youth - Mindenki el fog menni a gecibe - "Erről a zenekarról nagyon keveset tudni, én is csak annyit infót tudok, amit itt be lehet gyűjteni. Ezt az egy dalt sikerült csak beszerezni, de ez!"

 

Bihari Balázs (Hippikiller)

Balázsnál 2014-ben az izlandi GusGus Obnoxiously Sexual című dala volt a kedvenc. Egyetértek, nagyon-nagyon vártam már, hogy kihozzanak valami újat, és nem csalódtam!

 

Mavrák Kata, azaz Hugee (URD ONE, Words Are Melodies)

Kiesza - Hideaway - "Jó párszor szólt nálam Wilkinsontól az Afterglow, John Legendtől az All of me, Vic Mensatól a Down on my luck, és peeersze Pharell Williamstől a Happy, de nem annyiszor, mint Kiesza. Először azt hittem, csak a nyár slágere lesz, de végül az egész 2014-es évet vitte!"

 

Szabados Norbert, azaz Fu-Rakk (URD ONE)

Monkeyneck - Want You - "Nálam ez a dal pörgött elég sokat. Habár nem hallgatok túl sok magyar zenét, mert valahogy szinte mindennek van valami kis magyar íze amit nem szeretek, ezen ez egyáltalán nem érződik, sőt igazán profi, a világon bárhol megállná a helyét."

 

Csemer Boglárka, azaz Boggie

Szeder - Reggeli dal - "Imádom Krisztit! Nagyon elbűvölő személyiség, érdemes élőben is meghallgatni, mert nagyon jó előadó."

 

Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar, The End)

"2014 kedvence talán Foxes-tól a Glorious, egy szinten a Slow Dancing Society - The Dusk Recitalával."

 

Likó Marcell (Vad Fruttik)

Marcell nem is dalokat imádott, nagyon, hanem inkább albumokat, azok körül is hármat: Aphex Twintől a Syrot, Todd Terje It's About Time lemezét és a Gazelle Twin Unflesh lemezét.

 

Urbán Dániel (Bermuda)

The GOASTT - Poor Paul Getty - "Sean Lennon és a csaja, Charlotte pár évvel ezelőtt alapították a GOASTT nevű zenekarukat. Sean jópár éve keresi a saját hangját, de úgy tűnik az idei Midnight Sun albummal megtalálta. A lemezről ez az egyik legjobb dal, egyszerre van benne az apja, a Blur és a sarokban vigyorgó Syd Barrett."

Passed - Mesmerize - "Fogalmam nincs honnan jöttek, eddig mit csináltak, egy novemberi nap egyszer csak megjelent a YouTube-on a dal a hozzá tartozó videóval, és simán a legjobb dolog, ami idén a magyar popzenében történt."

 

Boros Gábor, azaz DJ Venom

Ed Sheeran - Thinking Out Loud (20syl Remix) - "Az év „egyszálgitáros” énekese, aki mögé olyan producer istenek sorakoztak fel, mint Rick Rubin és Pharrell, hogy összehozzák idei X című lemezét, felkérte egy hivatalos remixre a legígéretesebb európai producert 20sylt (C2C, Hocus Pocus), hogy egy nagyon jó dalnak még jobb átértelmezése szülessen. No.1."

 

Czutor Zoltán (Belmondo)

Az egyik kedvence 2014-ből a Mary PopKids Indigója, de amin ő lepődött meg legjobban, az az, hogy bejön neki Iggy Azalea és MØ dala, a Beg For It.

 

Géczi Richárd (Plastic Bitch)

Crosses - The Epilogue - "Nagy kedvencem, Chino Moreno elektronikusabb alapokon nyugvó projektjének, a Crossesnak az első albumáról származik a dal, számomra ilyen 2014-ben a dreampop, mint egy kellemesen szellős nyári este. Ez pörgött a lejátszómban a legtöbbet idén."

 

DJ Klokk

Klokk toplistában gondolkozott, nála ez az 5 dal pörgött 2014-ben a legtöbbet:

1. Dusky - Inta

2. Shiba San - Boom Shak

3. Coyu feat. Ramiro Lopez - 1,2,3...Fire!! (Bontan Remix)

4. Celsius - Attrition

5. My Nu Leng - Knowing

 

Hámori Dávid (Sunset)

"Ha külföldi előadótól kell választanom, akkor mindenképpen kiemelném a Slipknot Custer című dalát. Ez a szám a megtestesült Slipknot. Annak ellenére, amin keresztül ment a zenekar, fantasztikus hogy tudnak még ilyet alkotni. Zsigeri és kegyetlen dal! Egy másik gyöngyszem az Animals As Leaders The Woven Web című nótája. Azért fontos számomra ez a dal, mert ajtót nyitott a progresszív rock/metál zene felé, amit eddig a dalig nem értettem kellőképpen. Muszáj vagyok megemlíteni a Chino Moreno vezette Crosses zenekar Bitches Brew dalát, valamint a Periphery Feed The Ground tételét, aminek a különlegessége, hogy a dobos Matt Halpern jegyez és geci jó! És hogy említsek valamit, ami nem metál: Lindsey Stirling - Roundtable Rival."

"Haza színtéren, amit mindenképpen megemlítenék az a Blind Myself Testem a vászon címre hallgató dala. Bár nyugodt szívvel emelnék be bármit a "Négyszögöl" lemezről (noha csak egy része tartozik a 2014-es évhez), mert végig irgalmatlanul erős és rendkívül előremutató a megjelentetési metódus! Továbbá volt még idén új Subscribe lemez is, rajta a Run To The City című tétellel, ami annyira eltalált, mintha csak nekem írták volna. Sőt, új Depresszió album is napvilágot látott, amiről a Védem az igazam gyilkol, valamint nagyon jó barátaim, az AWS zenekar Nem fáj című tételét is rommá hallgattam. És végül meg kell említsem a Fish! új klipjét, ami a Konzervzene című dalunkhoz készült. A dal már '13-ban napvilágot látott, de a klippel együtt jön ki igazán az a pimaszság, amit képvisel a dal és a zenekar. Óriási!"

 

Kovács Zoltán (Depresszió)

Mastodon - Motherload - "Az egész album zseni, de ezt a dalt tényleg akárhányszor meg tudom hallgatni. Nincs mit hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy ilyennek kell lenni 2014-ben egy rockdalnak!"

Closure In Moscow - Seeds Of Gold - "A Closure In Moscow új lemezéről kábé bármelyik dalt iderakhattam volna, de akkor legyen innen is a slágerdal. Állati jól keverik a hetvenes évek rockzenéit a prog. rock-kal, illetve a jelenlegi popzenei irányzatokkal, és valami egészen sajátos, de mégis nagyon szeretni való zenei világot alkottak."

Seether - See You At The Bottom - "Nagyon betalált nálam az új Seether. Itt is bármelyik dalt mondhattam volna, de az első különösen el van találva. Elég erősen érezhető az énektémákon a Tool behatása, lehet pont ezért tetszik."

Heartist - Black Cloud - "Abszolút sláger jellegű cucc. Az egész albumon erősen érezhető, hogy a srácok bírják a Linkin Parkot, meg a Papa Roach-ot, engem viszont nem zavar, mert ügyes dalszerzők."

CKY - ...And She Never Returned - "A CKY-t nem hagyhatom ki. Amióta hat éve megismertem őket, nem nagyon volt olyan hét, amikor nem hallgattam valamelyik albumukat. Ez a dal, illetve a lemez (Carver City) az, amit soha, de soha az életben nem fogok megunni."

 

Érsek Gábor (Insane)

Ignite - Falu "Itt a szöveg, a zene és az egész számomra 100%. Nagyon szeretem a dalt, szeretem a bandát és nagyon jó hogy velük dolgozhatom."

Zoli Band - Kocsmárosné - "Ez is szintén Téglás Zolihoz köthető, nagyon jó kis dal, itt is érdemes a szöveget figyelni. Valahogy ilyen lehet egy jó kis régi kocsma buli."

 

Takács Vilmos (Action, Ganxsta Zolee és a Kartel)

"Nincs kedvenc 2014-es kedvenc dalom, inkább kedvenc lemezeim. Az Ordog lemeze elég kajak lett, aminek elkészítésében jó magam is részt vettem, de emellett az új Junkies lemezen is vannak még favoritok. Mark Lanegan idén megjelent albumát pedig nem is említeném, mert azon minden dal kedvenc."

 

Vörös András (Ørdøg)

Boysetsfire - Closure - "Jó az egész új lemez, és jó ez a dal is. Mondhattam volna valamelyiket az új Mastodonról is, de azt majd biztos mondja más, úgyhogy az enyém legyen a Boysetsfire."

 

Egyedi Péter (Óriás)

"A kedvenc 2014-es dalom a The Afghan Wingstől a Matamoros, magyaroktól pedig a Néhai Bárány Egyperces című száma."

 

Ha egyik szuperfantasztikus bejegyzésről sem akarsz lemaradni a blogon, lájkold a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr987033525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása