charivari

Hírességek Andy Warhol ritkán látott fotóin

2015. október 15. - szabo.kata

Andy Warhol a pop-art egyik és talán legismertebb központi figurája, akinek a képeit szinte bárki felismeri. Vagy, ha nem is ismeri fel, mindenképpen látta már. De Warhol nem csak festőként és filmesként volt ismert, hanem arról is hírhedté vált, hogy imádta fotózni azt, mi történik a környezetében. És bizony sokszor megörökítette eközben szupersztár barátait is, ám ezek a képek sokáig rejtve maradtak.

o-andy-warhol-facebook.jpg

Warholnál a 60-as évektől kezdve, állandóan volt egy fényképezőgép, aminek termését rendre leadta a titkárnőjének (és a The Factory egyik sztárjának), Brigid Berlinnek, aki szépen elvitte a a filmeket el feldolgozni, majd Warhol az előnézeti képek alapján megmondta, mely fotókból kér printeket. Ez pedig általában egy-egy darabot jelentett, a többi kép pedig a fiók mélyére került a rengeteg nem használt polaroiddal együtt. Több, mint 50 ezres gyűjtemény halmozódott fel fotókból, ám életében Warhol csak egyszer rendezett egy show-t a felvételeknek, 1987-ben, a Robert Miller Galleryben. Az itt bemutatott képeken kívül a kollekció legnagyobb része maradt a helyén. Egészen a 2000-es évekig, amikor Jim Hedges elkezdett érdeklődni a fotók iránt és nagy tételekben elkezdte megvásárolni azokat a Warhol Foundationtől. Először polaroidokat vett, majd szépen lassan újabb adagokat, mindenféle képből. Amikor kezdett kitudódni, hogy nála vannak a fotók, Warhol ismerősei egyre-másra keresték fel azzal, hogy talált-e róluk képeket és szívesem osztották meg vele a fotók történetét is. Bianca Jagger például Facebookon kereste meg Hedgest, azóta barátok, de nem ő az egyetlen híres ismerős Warhol kiterjedt szociális hálójából.

Ma Hedges az egyik legnagyobb Warhol-kollekcióval rendelkező privát gyűjtő, aki előszeretettel mutatja be kiállításokon a ritkán látott képeket is. Ezeket kevésbé ismerjük, nem látni őket mindenhol, így igazi kuriózum olyan fotókat böngészni, amiket Warhol pusztán hobbiból lőtt el. Hedges munkája azért fontos, mert miatta kíváncsiak lettek az emberek Andy Warholra, mint hobbi-fotósra is, így ezek a képek nyilvánosságot kaptak. Vannak polaroidok, melyeken főleg sztárokkal találkozni, de előfordulnak olyan fekete-fehér képek is, melyek az életének részleteit, intim pillanatokat örökítenek meg. Ebben a posztban a sztárokra szorítkozom, akiket előszeretettel fényképezett többek között a Studio 54-ben is. Íme Warhol titokzatos világa és A listás celebjei mind Hedges, mind a Warhol Foundation gyűjteményéből.

1_1.jpg

Andy Warhol önarckép

2_1.jpg

John Lennon

6_1.jpg

Mick Jagger, 1977

8_1.jpg

Valentino, 1973

basquiat.jpg

Jean-Michel Basquiat

bianca.jpg

Diane von Furstenberg

biancajagger.jpg

Bianca Jagger, 1979

bill.jpg

Bill Murray, Studio 54, 1982

blondie.jpg

Debbie Harry, Studio 54, 1982

brucespringstein.jpg

Bruce Springsteen

franliebowtizkarllagerfeld.jpg

Fran Lebowitz és Karl Lagerfeld, 1984

gracejones.jpg

Grace Jones

harringandjuan2.jpg

Keith Haring

johngould.jpg

John Gould, 1982

liberace.jpg

Liberace

ojsimpson1.jpg

O.J. Simpson, 1977

trumancapote.jpg

Truman Capote

warhol-lou-reed_2653379k.jpg

Lou Reed és Ronnie Cutrone

warhol-madonna-2_2653368k.jpg

Madonna és John Benitez

 

Források: Time, Papermag, Telegraph

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr677965884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása