charivari

John Wayne szemtelenül jóképű volt, mikor első filmjét forgatta

2016. április 09. - szabo.kata

John Wayne-ről legtöbbünknek általában egy sármos férfiember jut eszébe, egy igaz nagybetűs színész, aki annyira amerikai, amennyire csak lehet. Persze karrierjének kezdetén ő is csak egy szemtelenül jóképű fiatal srác volt, aki statisztaként tengette napjait. 1930-ban kapta meg első főszerepét, mindjárt egy westernben, műfaj azonban csak majd tíz évvel később vált védjegyévé. De milyen volt a színész 23 évesen? Szerencsére rábukkantam egy fotósorozatra, amiből kiderül!

johnwayne-promo.jpg

Wayne Marion Robert Morrison néven látta meg a napvilágot 1907-ben, és tulajdonképpen egy szerencsétlen balesetnek köszönheti, hogy színész lett. A majd kétméteres srác ugyanis a USC-re járt sportösztöndíjjal, ám amikor egy kulcscsont-törés miatt kikerült a focicsapatból, egyetemi karrierjének is vége szakadt. Edzője azonban jóban volt John Ford rendezővel és a némafilmes western sztárral, Tom Mixszel és rajtuk keresztül szerzett melót Wayne-nek a filmiparban. Ez persze kezdetben csak statiszta és beugró szerepeket jelentett a Foxnál, melyek többségében a srác neve még a stáblistákon sem szerepelt. Közben viszont barátságot között Forddal, akinek később tulajdonképpen azt köszönthette, hogy ő lett John Wayne.

A színész Ford ajánlására került bele 1930-ban Raoul Walsh A nagy ösvény című filmjébe, amiben életében először megkapta a főszerepet. Walsh-t nem érdekelt, hogy Wayne képzetlen, neki egy olyan emberre volt szüksége westernjében, aki jó kiállású és szépen üli meg a lovat. És miután látta a srácot díszletet pakolni, biztos volt benne, hogy ez menni fog neki. Persze a Marion Robert Morrison név nem mutatott volna túl jól a filmplakáton, ezért egy új nevet kerestek neki. Végül egy a függetlenségi háborúból ismert tábornok, Anthony Wayne neve adta az alapot, csak a keresztnevét John-ra cserélték. Kész is volt az új szupersztár. 

A film sikeres lett, ám Wayne-nek még sokat kellett dolgoznia ahhoz, hogy mindenki megismerje a nevét. A nagy ösvény belépőt adott neki a színészek világába, de egy rakás B-kategóriás filmben szerepelt, mire 1939-ben főszerepet kapott John Ford Hatosfogat című westernjében. Ez hozta meg neki a várva várt sikert és lett Amerika új kedvence.

No, de hogy is festett a 23 éves John Wayne karrierjének kezdetén? Szerencsére megmaradt egy csomó azokból a fotókból, melyek A nagy ösvényhez készültek, szóval kiderül, hogy elképesztően jóképű volt. Egyáltalán nem csodálom, hogy csak meg kapta ezt a főszerepet!

johnwayne-1.jpg

johnwayne-2.jpg

johnwayne-3.jpg

johnwayne-4.jpg

johnwayne-5.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr1008583212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.04.10. 22:37:45

Nagy kedvencem - 5 üveg whiskey-t is meg tudott inni naponta (mondjuk hármat én is...)

Holle anyó 2016.04.11. 07:39:49

Nekem nem jön be. Meg a Jávor Pál sem.
Robert Redford, Paul Newman, Mel Gibson viszont igen.

Holle anyó 2016.04.11. 07:53:53

A csúcsok csúcsa jópasiban: Sean Connery 15-115 éves kora közötti időszakban.
süti beállítások módosítása