charivari

Attenborough első kalandjai természettudósként az '50-es években

2017. szeptember 29. - szabo.kata

David Attenborough egy olyan tényező a világban, ami mintha mindig ott lett volna és örökké ott is maradna. És nem is csak a természettudományok vagy a természetfilmezés szempontjából, hanem úgy általánosságban. A már 91 éves tévés és tudós nem tud leállni, idén éppen a Kék bolygó című sorozatának folytatása (vagyis inkább előzménye) látható hamarosan a briteknél, aztán pedig szerte a világon.Fantasztikus lesz, már a bemutatója is az, pláne a Radiohead és a Hans Zimmer zenéjével. Ennek apropóján pedig most hoztam pár olyan fotót, melyek Attenborough első BBC-s kalandját dokumentálják 1954-ből.

1420.jpg

Ebben az évben Attenborough azért utazta körbe a világot, hogy állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkert számára, közben pedig a BBC Zoo Quest számára filmezte is azt, mik történnek vele. A fiatal tudósnak ez volt az első fontosabb expedíciója, aminek történetét egyébként az Adventures of a Young Naturalist című könyvben el is meséli. Járt csapatával akkor Guyanában. Indonéziában és Paraguayban is és furcsa élőlénnyel találkozott.

Én biztosan beszerzem majd a könyvet, amiben még több fotó látható az expedícióról, de addig is itt van belőlük ízelítőnek néhány! Ha pedig az Élő bolygó második szériájáról olvasnátok egy kicsit, itt találtok róla infókat egy korábbi bejegyzésben.

1465.jpg

A 26 éves Attenborough a Zoo Questet filmezi éppen

1439.jpg

Az operatőr, Charles Lagus Guyanában

1924.jpg

Úton Komodo szigetére

1431.jpg

Addig vártak a srácok a komodói sárkánokra, hogy belealudtak

1444.jpg

Attenborough egy tobzoskát talált Bain

1435.jpg

Attenborough Charlie-val Borneón

2395.jpg

És Benjaminnal Malajziában

2960.jpg

Pillangók között Paraguayban

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr812911351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Janossz 2017.09.30. 11:17:16

Nagy veszteség: Volt egy könyvem gyerekkoromban Tőle.
Madagaszkár állatparadicsoma. Elveszett az évtizedekkel. Pótolhatatlan.
Azért érdekes, mennyire követte a könyvkiadás akkor, az akkori átkosban a nemzetközi tudományt, ilyen népszerűsítő-alapfokon, szakszervezeti terjesztésű sorozatokba (is) ágyazva.

BiG74 Bodri 2017.09.30. 11:52:24

Nagyszerű ember!
Kár, hogy Durell nem érhette meg ezt a kort.

fénycsepp 2017.09.30. 15:18:05

@BiG74 Bodri: +1

Éljen meg sokáig, isteni egy fazon Sir David Attenborough :)
süti beállítások módosítása